Ето каква е ситуацията в четвъртък, 19 октомври 2023 г. Борба

...
Ето каква е ситуацията в четвъртък, 19 октомври 2023 г.
Борба
Коментари Харесай

Руско-украинска война: Списък с ключови събития, ден 603

Ето каква е обстановката в четвъртък, 19 октомври 2023 година

Борба

Най-малко 10 души бяха убити при съветски офанзиви, в това число петима, които починаха, откакто ракета удари жилищна постройка в югоизточния град Запорожие. Другите смъртни случаи са обявени в централния регион на Днепропетровск, южния регион на Херсон и южния град Николаев. „ Злата страна продължава да употребява гнет и да води война против цивилни. Руският гнет би трябвало да бъде надвит “, написа президентът на Украйна Володимир Зеленски в приложението за известия Telegram. Генерал Александър Тарнавски, който управлява военните интервенции на Украйна на юг, сподели, че войските от Таврийската или южната група сили „ не престават своята атака “ като част от планувано нахлуване към Азовско море. „ Те реализираха непълен триумф на юг от Роботайн “, написа Тарнавски в Telegram. Руските обстрели към Авдиевка понижиха, само че управляващите споделиха, че чакат Русия да ескалира офанзивата си против града на фронтовата линия през идващите дни. Руските сили в този момент управляват територия на изток, север и юг от Авдиевка, като последователно стягат примката в опит да изтласкат украинските сили по-далеч от източен Донецк. Генералният щаб на Украйна във вечерния си отчет сподели, че силите са отблъснали офанзиви в няколко региона по дължината на 1000 км (620 мили) фронтова линия – в това число 15 към от дълго време оспорвания град Маринка в Донецка област и 10 по-на север покрай Купянск. Русия смъкна две ракети над Крим, полуостровът, който тя анексира от Украйна през 2014 година Областният шеф Михаил Развожаев сподели, че една от ракетите е била свалена над Севастопол, домът на съветския черноморски флот. Той сподели, че ракетата е детонирала в поле и че няма ранени или вреди по инфраструктурата. Министерството на защитата на Русия заяви, че системите за противовъздушна защита са прехванали и унищожили 28 украински дрона над Белгородска и Курска област и над Черно море. Тя не даде детайлности по тези изказвания. Министърът на защитата на Русия Сергей Шойгу сподели, че страната укрепва западната си граница в очакване изтребителите F-16 да бъдат доставени на Украйна през 2024 година

Политика и дипломация

Китайският водач Си Дзинпин и съветският президент Владимир Путин организираха двустранни договаряния в Пекин. Си сподели, че „ политическото взаимно доверие “ сред техните страни „ непрестанно се задълбочава “. Междувременно Путин сподели, че възходящият брой международни спорове и закани ще " укрепи " връзките сред Москва и Пекин. Двамата мъже се срещнаха за последно в Москва през март. Говорейки на конференция след договарянията, Путин сподели, че Съединените щати са създали неточност, като са дали на Киев ракети с огромен обхват ATACMS. Той сподели, че доставката на армейската тактическа ракетна система (ATACMS) единствено ще „ удължи мъката “ за Украйна. „ Ние, несъмнено, ще можем да отблъснем тези офанзиви. Войната си е война “, сподели Путин. Руският външен министър Сергей Лавров благодари на Северна Корея за " непоколебимата и кардинална поддръжка " за войната в Украйна и даде обещание " цялостна поддръжка и взаимност " на Москва за севернокорейския водач Ким Чен Ун, заяви съветското външно министерство. Лавров отпътува за Пхенян в сряда на двудневно посещаване. Френският президент Еманюел Макрон удостовери поддръжката на страната си за Украйна на фона на задълбочаващата се война сред Израел и Хамас по време на телефонен диалог със Зеленски. „ Той увери украинския президент, че разпространяването на рецесии няма да отслаби френската и европейската поддръжка за Украйна, която ще бъде там толкоз дълго, колкото е належащо “, сподели кабинетът на Макрон. Естонският министър председател Кая Калас сподели, че фотосите на унгарския министър-председател, който се ръкува с Путин, до момента в който двамата мъже се срещат в Пекин, са „ доста, доста неприятни “ и опонират на логиката поради предишното на Будапеща с Москва. „ Как може да се ръкуваш с нарушител, който е водил нападателска война, изключително приближаващ от страна, която има история като Унгария? сподели Калас пред организация Ройтерс. Въстанието в Унгария през 1956 година е потушено от Съветския съюз, като умират минимум 2600 унгарци.

Оръжия

Законопроектът, отменящ ратификацията от Русия на Договора за всеобхватна възбрана на нуклеарните опити, имаше второ и трето четене в долната камара на Думата и беше признат с 415 гласа против нула. Сега той ще отиде в горната камара за утвърждение и Путин за автограф. Украйна прикани интернационалната общественост да отговори на това, което тя дефинира като " провокациите " на Москва в региона на нуклеарното разоръжаване и неразпространението. Робърт Флойд, началник на Организацията на Договора за всеобхватна възбрана на нуклеарните опити, сподели, че този ход е „ за надълбоко страдание “. Русия ще остане страна по контракта.

 

Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР