Руско-украинската война: Списък на ключови събития, ден 551

...
Ето каква е ситуацията на 28 август 2023 г.
Самолетна катастрофа
Коментари Харесай

Ето каква е ситуацията на 28 август 2023 г.

Самолетна катастрофа на Пригожин

Говорителят на Руския следствен комитет Светлана Петренко каза, че генетичното изследване на 10-те тела, извадени от мястото на самолетната катастрофа миналата седмица, потвърди, че шефът на Wagner Group Евгений Пригожин е сред загиналите.

Борба

Русия нанесе през нощта атака с крилати ракети срещу Киев и други части на Украйна. Докато системите за противовъздушна отбрана на Украйна прихванаха наближаващите ракети, Министерството на вътрешните работи каза, че падащите отломки са повредили дузина частни домове и са ранили двама души. Министерството на отбраната на Русия съобщи, че неговите сили са свалили два дрона през нощта в Брянска и Курска области, граничещи с Украйна. Дроновете, каза министерството, са били изстреляни от "киевския режим" в "пореден опит за терористични атаки" на руска земя. Украинската армия заяви, че продължава да напредва след пробив на руската отбранителна линия близо до Роботине, селище в южната Запорожка област. Военният говорител Александър Щупун каза, че следващата им цел е близкото село Новопрокопивка.


Министерството на отбраната на Обединеното кралство в ежедневната си разузнавателна информация подчерта повишеното напрежение в Черно море, където каза, че е имало сблъсъци между морските и военновъздушните сили около стратегически важни петролни и газови платформи. Украинските власти започнаха разследване на сблъсък във въздуха между два бойни самолета в западната част на страната, при който загинаха трима пилоти, включително Андрий Пилщиков – по-известен с позивната си „Джус“ и отявлен защитник на Украйна да получи изтребители F-16. Говорителят на военновъздушните сили на Украйна Юри Игнат каза, че не е ясно колко време ще отнеме разследването. Роднини на войници, пленени от руските сили след продължилата седмица обсада на източния пристанищен град Мариупол, проведоха митинг, отбелязващ 500 дни от превземането им. Семействата настояха украинските власти да върнат близките им у дома. Украинският президент Володимир Зеленски каза, че ще поиска от парламента тази седмица да увеличи наказанията за лицата, признати за виновни за корупция по време на война. Неговите предложения биха „приравнили корупцията с държавна измяна по време на война“, каза Зеленски.

Дипломация

Министерството на възстановяването на Украйна съобщи, че втори товарен кораб, заседнал в пристанището на Одеса, е напуснал през временен хуманитарен коридор, създаден след като Русия се оттегли от подкрепеното от ООН споразумение за зърно в Черно море, гарантиращо безопасно преминаване на кораби, превозващи украински износ. Зеленски обеща да запази страната си в международния дневен ред, като каза, че разчита на „продуктивен септември“, който носи нови обещания за военна помощ и нови дипломатически офанзиви за наказание на Русия. Зеленски каза, че очаква да получи повече артилерия, бронирани превозни средства, ракети и оборудване за разминиране от западните съюзници на Украйна. „Всеки партньор е наясно с нашите нужди. Очакваме решения“, написа той в Telegram. Зеленски каза, че оценява решението на Съединените щати да санкционират руски организации, заподозрени в участие в депортирането на украински деца от окупираните от Русия части на страната, като го нарече „важна стъпка“. САЩ обявиха санкции срещу 13 души и организации, за които казаха, че са свързани с принудителните депортации миналия четвъртък. Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР