Ето как Netflix е свързан с гравитационната загадка, която се

...
Ето как Netflix е свързан с гравитационната загадка, която се
Коментари Харесай

Задачата за трите тела е ключът към бъдещето на Земята: неразрешената загадка намери признание в изкуството

Ето по какъв начин Netflix е обвързван с гравитационната мистерия, която се опитваме да разбираем от 337 години.

Новият научнофантастичен сериал на Netflix „ Задачата на трите тела “ или „ 3 Body Problem “ заимства заглавието си от действителна математическа мистерия, която озадачава учените от края на 1600 година насам. Физическият проблем се отнася до придвижването на три обекта, намиращи се в гравитационен захват един по отношение на различен, като да вземем за пример система от три звезди. Въпреки привидната си елементарност, изчисляването на орбиталните траектории на всеки един от тези обекти е прекомерно комплицирано.

За разлика от системите с две тела, при които орбитите са предсказуеми и периодически, прибавянето на трето тяло води до безпорядък, което прави точното прогнозиране на практика невероятно. Траекториите в сходна система постоянно наподобяват на заплетени макарони, а стабилността им е доста по-ниска от тази на системите с две тела.

Исак Нютон за първи път разказва казуса през 1687 година Той отбелязва, че до момента в който планетите се движат по елиптични орбити към Слънцето, гравитационното привличане на Юпитер наподобява въздейства на орбиталния път на Сатурн. Нютон обаче по този начин и не намира цялостно решение и загадката остава неразгадана в продължение на съвсем 200 години.

През 1889 година математикът Анри Поанкаре получава премия за есе върху казуса за трите тела, в което слага основите на нова математическа доктрина. Това е теорията на хаоса, която допуска, че първичната несигурност на изискванията на една система води до увеличение на непредсказуемостта на бъдещото ѝ положение.

Решаването на казуса с трите тела би могло да помогне на учените да предвиждат с огромна акуратност придвижването на метеорите и планетите, в това число Земята. Дори и в доста далечно бъдеще, което е значимо за разбирането на климата. Въпреки че казусът се смята за математически неразгадаем в общия случай, съществуват решения за частни случаи. Например вероятни са постоянни орбити на три тела, проведени във формата на осмица, или отмерено разпределени към пръстен.

В проучванията се употребяват и „ лимитирани “ проблеми с три тела, при които двата съществени обекта взаимодействат с трети обект с по-малка маса, което опростява казуса. Въпреки това за системи като тази, показана в сериала на Netflix, казусът става доста по-сложен.

Намирането на решения на казуса с трите тела е от основно значение за пътуването в космоса. С помощта на компютърни симулации учените могат да построяват цели библиотеки от вероятни траектории, разширявайки разбирането за евентуалните придвижвания в пространството.

Да прибавим, че 3 Body Problem е американски научно-фантастичен ефирен сериал, основан от Дейвид Бениоф, Д. Б. Вайс и Александър Ву, основан на спечелилия премията „ Хюго “ китайски разказ „ Проблемът с трите тела “ от Лиу Цъсин от поредицата " Земното минало ". Книгите на този китайски публицист завоюваха на процедура всички вероятни награди за научна фантастика. Както западни, по този начин и азиатски, което е същински феномен.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР