Ето и цялата статия: Людмил е едва 16-годишен. Разходка с

...
Ето и цялата статия: Людмил е едва 16-годишен. Разходка с
Коментари Харесай

Spiegel: Премиерът със златните кюлчета на нощното шкафче

Ето и цялата публикация:

Людмил е едвам 16-годишен. Разходка с татко му на многолюден столичен бул. в България през февруари се оказа съдбовна за младежа. Стъпва на железна шахта и се свлича. Бащата е ударен от ток, до момента в който се пробва да помогне на сина си. Людмил умира по-късно в болничното заведение.

Бързо стана ясно, че става дума за погрешно подложен и противозаконен електрически кабел, който пускал ток по металния похлупак на шахтата. Именно той предизвикал гибелта на момчето. Кабелът водел до нелегално сложени павилиони, а подкупни чиновници били добре осведомени, излиза наяве от българските медии. Случаят докара до плевел публичен яд, трансформира се във водещо заглавие във вестници и провокира нагорещен спор в Народното събрание. В основата - корумпираната страна и нейните чиновници.

“Този избор е против управническия модел на Борисов”.

Причината - казусът с Людмил е най-скорошният образец з поредицата от корупционни кавги, които са станали пословични за метода, по който ръководи премиера Борисов към този момент цяло десетилетие. Мургавият “бате Бойко”, каратист, някогашен комунистически телохранител и християн-демократ, съумява да оцелее всевъзможни политически кавги от последните месеци.

Може да остане по този начин. Парламентарните избори в България са в неделя, а партията на Борисов ГЕРБ е посочена като любимец съгласно множеството изследвания. И то в разгара на рецесия с COVID-19, неприятно ръководство на здравната политика, висок брой инфектирани и доста смъртни случаи. И макар стотиците хиляди български жители, които предишното лято заляха улиците в страната, с цел да стачкуват против премиера и държавното управление му. Месеци наред скандираха “Мафията - вън!”.

В същото време няколко новосформирани партии взеха решение да се борят за доверието на гласоподавателите. Някои даже имат късмет за двуцифрени резултати. Някои от обединенията бяха на повърхността на протестното придвижване предишното лято като да вземем за пример “Демократична България” на някогашният правосъден министър Христо Иванов, който провокира антикорупционните демонстрации със свое видео във Фейсбук.

Много изявени критици на Борисов, измежду които и самият Иванов, дефинират България като “завладяна държава”. Това е сериозна присъда за държава-членка на Европейския съюз. Освен това става все по-трудно за блока да си затваря очите пред всичко това.

Много от партийните другари на Борисов и членове на държавното управление са взели участие или са забъркани в заграбване на еврофондове. Записите и фотосите с премиера Борисов, които станаха публично притежание предишното лято към момента не са разплетени.

Преди няколко месеца Борисовата партия ГЕРБ удари дъно. Формацията и кабинетът се освободиха от напрежението благодарение на една патриотична акция против Република Северна Македония. Като цяло обаче силата на Борисов и ГЕРБ се крие основно във фрагментацията и програмното размиване на опозицията.

Българските социалисти, наследници на комунистическата партия, са в действителност много про-руски насочена националистическа партия. Самата тя също е надълбоко забъркана в корупция по време на своето ръководство.

Новосформираната партия “Има подобен народ” на известния шоумен и музикант Слави Трифонов има дребен профил, който главно се концентрира върху анти-мафия реториката, само че нищо повече.

През последните няколко седмици “бате Бойко”, както го назовават някои негови почитатели, обикаляше българската провинция съвсем всекидневно със своя джип, облечен с пай ръкав. Инспектира села, строителни площадки и всяка своя изява публикуваше във Фейсбук. Съобщението е еднопосочно - бащата на нацията обезпечава богатството на останалите. Самият той обаче по този начин и не разяснява случая на 16-годишния Людмил.

превод и редакция: Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР