Ето и пълната програма на Фестивал на книгата, добрините и

...
Ето и пълната програма на Фестивал на книгата, добрините и
Коментари Харесай

Сдружение Книгини за предстоящия двудневен фестивал на книгата: Криле имат само тия, дето сърце им иска да лети!

Ето и цялостната стратегия на Фестивал на книгата, добрините и традициите в с. Челопек – първото българско село на книгата.

В прикачения звуков файл ще чуете главните уредници и движещата мощ на Фестивала - Първолета Николова и Мария Дончева. Познавате ги от предходни наши срещи, само че този път с появяването на фестивала, можем да кажем, че са стъпили крепко в задачата, която следват в живота си. Благодарение на тях с. Челопек влезе в Международната организация на градовете и селата на книгата. Пак с тяхна интервенция в селото има постери на постройките, които показват страници от известни литературни творби.

Сега, в случай че имате опция в събота и неделя- 30 септември и 1 октомври, елате в Челопек, където ще ви срещнат с забавни създатели, ще има артработилнички и хартиен базар. Ако сте от хората, които обичат да четат - фестивалът на Сдружение " Книгини " е за Върховен административен съд. Чуйте Лети и Мария и тяхната покана към всички Върховен административен съд.

Място на осъществяване: дворното пространство пред център „ Книгини “ и салона на НЧ „ Огнище – 1930 “ във врачанското село Челопек

Официалното разкриване на фестивала ще се състои на 30 септември, събота, от 13:00 ч., с присъединяване на деца и младежи, направили положителни каузи.

Програмата ще продължи с работилница „ От сърце “, в която Велина Димитрова, основател на Bookspired, ще ни придвижи в дебрите на изкуството от храна с творения, въодушевени от герои от детски книжки.

В 15:00 ч. детската писателка и илюстратор Мая Бочева – Уики пък ще показа пред децата книгата „ Как да върнем пчеличките? “. Заедно с нея те ще играят на разнообразните игри, които са вплетени в приказната история, ще схванат по какъв начин се засаждат медоносни растения, по какъв начин се основава такава книга.

Междувременно гостите на фестивала ще имат опцията да прегледат краткотрайни изложения на антикварни книги, детски книги на редица езици, галерия живопис на скулптора Милен Каменов, да се включат в работилници по преработване на хартия и фигури от книги, да се пренесат във виртуална действителност (VR), вземат участие в игри и изживеят вълнуващи моменти.

От 16:00 ч. следват изяви на читалища от общините Враца и Мездра, а от 17:00 ч. и от 18:30 ч. публиката ще има опцията да се наслаждения на концерти на изтъкнатите фолклорни реализатори Валентин Велчев и Юри Крумов, както и осъществявания на Младежки духов оркестър към Център за работа с деца – гр. Враца.

Вечерта, от 19:30 ч., е концертът на пожъналия редица награди Представителен танцов състав „ Мездра ”.

В рамките на фестивала ще бъдат излъчени специфични приветствия от представители на градове и села на книгата от разнообразни точки по света.

Вторият фестивален ден, 01 октомври, неделя, стартира в 10:00 ч. със среща с доцент доктор Йорданка Манкова, която ще опише за националните лечители, за призванието им да служат в името на човешкото здраве и морално-етичният кодекс на лечителската им активност.

От 11:00 ч. световноизвестният психотерапевт Мадлен Алгафари ще ни вкара в дебрите на положителното и неговата роля за обществото.

В 13:00 ч. събитието ще продължи със среща диалог с Людмила Филипова, чието творчество се основава на дългогодишни научни проучвания, историческа фактология и изключителна харизма.

Фестивалът на книгата, добрините и традициите в с. Челопек, ще приключи с представянето на автобиографичната книга „ От обич “ на едно от най-емблематичните имена на българската сцена Веселин Маринов. Срещата с българския реализатор стартира в 15:00 ч.

Организатори на фестивала: Сдружение „ Книгини “ и НЧ „ Огнище – 1930 “, с. Челопек в партньорство с Кметство Челопек, с поддръжката на Община Враца и Общински фонд „ Култура “.

Програма

13:00–14:00 Официално разкриване

„ Да правиш добрини ” – Ученици с положителни каузи

14:00–15:00 „ От сърце ” – работилница с Велина Димитрова, основател на Bookspired

15:00–16:00 „ Как да върнем пчеличките? ” – игри и по какъв начин се създавa книга с Мая Бочева-Уики

16:00–17:00 Изяви на читалища от община Враца и община Мездра

17:00–18:00 Концерт на Валентин Велчев

18:00–18:30 Младежки духов оркестър към Център за Работа с Деца – гр. Враца

18:30–19:30 Концерт на Юри Крумов

19:30–20:00 Представителен танцов състав „ Мездра ”

Съпътстваща стратегия: Временни изложения на антикварни книги, детски книги на редица езици, галерия живопис на скулптора Милен Каменов, работилници по преработване на хартия и фигури от книги, виртуална действителност (VR), приветствия от представители на градове и села на книгата по света.

10:00–11:00 „ За националните лечители, за призванието им да служат в името на човешкото здраве и морално-етичният кодекс на лечителската им активност ”, доцент доктор Йорданка Манкова

11:00–12:30 „ Доброто и неговата роля в обществото ” – сказка с Мадлен Алгафари

13:00–14:30 „ За силата на словото, буквите, верите ” – среща диалог с Людмила Филипова

15:00–16:00 „ От обич ”. Веселин Маринов показва своята автобиографична книга.

Очакваме Ви!

30 септември и 01 октомври – когато врачанското село Челопек, сгушено в полите на Врачански балкан, съхранило загатна на доблестни българи, с взор към бъднините, ще се трансформира в сцена на българския дух и обичаи, отношението към книгата и празник на положителните каузи.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР