Ето го, дойде април. И се раззелени. Природата ухае на

...
Ето го, дойде април. И се раззелени. Природата ухае на
Коментари Харесай

5 хижи на които да заведете детето тази пролет

Ето го, пристигна април. И се раззелени. Природата ухае на слънце, цъфнали дървета и красиви диви цветя. Пеят птички, бълбукат поточета. Време е да се хванем за зелено, не мислите ли?

А и какво по-добро място за превозване на уикенда или отпуската от природата? Стягайте раниците, вземайте децата под мишница, палете колата и дайте газ. Специално за вас събрахме най-страхотните 5 хижи у нас, на които да заведете фамилията.

Хижа Мазалат е едно прелестно гостоприемно местенце, което се намира в Мандрището, Калоферската планина (дял от Средна Стара планина). Построена е през 1935 година, а през 1962 година е реконструирана. В непосредствена непосредственост се намира резерват Пеещи скали. Сградата е водоснабдена, електрифицирана от слънчеви панели и бензинов елемент. Разполага с туристическа кухня и трапезария, в която ще ви нахранят като същински кралски особи. Не знам за вас, само че аз персонално боготворя вкусната фасул супа, чудно ухаещата скара, ароматния чай и всичко това на теферич - надалеч от градския безпорядък и мръсотията.

Подарете си една нощ в планината, с цел да можете първо да се насладите на залеза, а по-късно и на чудния изгрев. Без телефони, нинтендо и други джаджи. Сами вие, децата и природата. Идеално време за диалози, за доближаване, за разкриване - на планински съкровища, и на образование в обич към природата.

Втората хижа в нашата спонтанна ранглиста е Звездица. През зимата тук е необикновено красиво, само че и напролет е шеметно. Хижата е кацнала в полите на Природен парк "Витоша ", околност Марина поляна, на 1850 м надморска височина. Разполага със независими стаи, апартамент за цяло семейство, както и конферентна зала и ресторант. Въобще всички екстри. Но вие би трябвало да знаете, че тук ще се чувствате като вкъщи си с децата. И че ще можете да измислите най-малко 10 неща, които не сте правили до момента, с цел да се забавлявате. Можете да наблюдавате локалната фауна, да събирате растения за хербарий или просто да гледате облаците от някоя полянка и да си фантазирате на какво ви наподобяват... Нещо, което ние с моя наследник Филип вършим непрекъснато.

Хижа "Вихрен " е в Пирин планина, кацнала на скален предел на левия бряг на река Бъндерица, на 1972 м. н.в. Построена е през 1939 – 1941 година от туристическото сдружение в Банско и е наречена Елтепе (старото име на връх Вихрен). Състои се от 2 солидни здания, до които се стига по изящен асфалтов път от Банско (16 км). Допълнително на скалите над реката в източна посока са издигнати още 8 двуместни бунгала.

Хижата има кухня, трапезария с 80-100 места, бюфет и външни тоалетни. Предлага опция и за баня. Има постоянна автобусна връзка с града, а паркингът пред главната постройка може да събере до 30 автомобила. Хижата е електрифицирана. От "Вихрен " можете да тръгнете за за връх Вихрен, хижа Синаница, хижа Демяница, подслон Тевно езеро, хижа Яне Сандански, подслон Кончето... Въобще - разновидности доста. А можете да се мотаете и към хижата, да си извършите барбекю, шампионат по мятане на камъчета в някое локално поточе или по лов на... пеперуди.

"Червената шапчица " е една от добре познатите остарели хижи в планината Витоша. само че добре стопанисвана откакто бе актуализирана. Един разпален колоездач и музикант, се захваща с реновирането на някогашния Дом на композиторите - ведомствена хижа, която не е работила с туристи. И я трансформира в същинско планинско богатство. Тук можете да хапнете както обичайното шкембе, по този начин и същински готварски специалитети от риба, бургери, само че не какви да е, абе изобщо - стомахът и околните ви няма да бъдат разочаровани. За десертите няма да повдигаме въпроса... Към прелестната природа, чудното меню и положителното обслужване се прибавя и бонус - от непрекъснато обновяваща се стратегия - за дребни и огромни. Затова ви предлагам тази хижичка с две ръце, изключително, в случай че с вас в колата има деца.



И пристигна ред на последната в нашия лист е хижа Русалка. Намира се в Стара планина. Разположена е на южния скат на Калоферския балкан, по левия бряг на река Тъжа, на 1130 м н.в. от село Тъжа.

До хижата води коларски път с дължина 10 км, който продължава на север до хижа Тъжа, Русалийския проход и квартал Острец на Априлци.

Можете да си извършите разходка до водопад Кадемлийското пръскало (час и половина пеша) или водопад Бабско пръскало (половин час пеша).

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР