Доклад на Конгреса от 11 септември Бързи факти

...
Ето един поглед към доклада на Конгреса от 11 септември,
Коментари Харесай

Ето един поглед към доклада на Конгреса от 11 септември, публикуван от Конгреса на 24 юли 2003 г.

Факти

Пълното име на доклада е Докладът за съвместното разследване на терористичните атаки от 11 септември 2001 г. - от Постоянната комисия по разузнаването на Камарата на представителите и Сенатската комисия по разузнаването.

Докладът е резултат от 10-месечно съвместно разследване на комисиите по разузнаване в Камарата на представителите и Сената. Докладът е завършен през декември 2002 г., но не е публикуван до юли 2003 г. поради разсекретяване.

Докладът е повече от 800 страници и има грешка от 20 страници към доклада, която показва корекции, направени в оригинала. Двадесет и осем страници, обсъждащи предполагаемите връзки на Саудитска Арабия с 19-те похитители, останаха класифицирани до 15 юли 2016 г.

Докладът е продукт на 5000 интервюта и преглед на близо един милион документа.

Докладът включва около 19 препоръки за укрепване на усилията за борба с тероризма.

Констатации от доклада

ФБР, ЦРУ и други американски разузнавателни агенции „пропуснаха възможности“ да осуетят тероризма преди 11 септември 2001 г.

Въпреки че висши военни служители бяха готови да ударят терориста на Ал Кайда Осама бин Ладен преди 11 септември, им липсваше разузнаването, необходимо за екзекуцията.

„Никой никога няма да разбере какво би могло да се случи, ако бяха направени повече връзки между тези разнородни части от информация“, се казва в доклада. „Важният момент е, че разузнавателната общност, поради различни причини, не събра и не оцени напълно набор от информация, която би могла значително да увеличи шансовете й за разкриване и предотвратяване на плана на Бин Ладен да атакува Съединените щати на 11 септември, 2001 г.”

От „Съкратени констатации и заключения“

Констатация 1: „Въпреки че разузнавателната общност е натрупала много ценна разузнавателна информация относно бин Ладен и неговите терористични дейности, нито една от тях не идентифицира времето, мястото и специфичния характер на атаките, които са били планирани за 11 септември 2001 г. Независимо от това, Общността разполагаше с информация, която беше очевидно свързана с атаките от 11 септември, особено когато се разглежда нейното колективно значение.

Констатация 2: „През пролетта и лятото на 2001 г. разузнавателната общност претърпя значително увеличение на информацията, показваща, че Бин Ладен и Ал Кайда са възнамерявали да ударят срещу интересите на САЩ в много близко бъдеще.“

Констатация 3: „Започвайки от 1998 г. и продължавайки до лятото на 2001 г., разузнавателната общност получи скромен, но относително стабилен поток от разузнавателни доклади, които показват възможността за терористични атаки в Съединените щати. Независимо от това свидетелствата и интервютата потвърждават, че общото мнение на разузнавателната общност през пролетта и лятото на 2001 г. е било, че заплашваните атаки срещу Бин Ладен най-вероятно ще бъдат извършени срещу интересите на САЩ в чужбина, въпреки индикациите за планове и намерения за атака в вътрешни Съединени щати.“

Констатация 4: „Поне от 1994 г. и продължавайки през лятото на 2001 г. разузнавателната общност получава информация, показваща, че терористите обмислят, наред с други средства за атака, използването на самолети като оръжие. Тази информация не стимулира конкретна оценка на разузнавателната общност или колективна реакция на правителството на САЩ към тази форма на заплаха.

Констатация 5: „Въпреки че съответната информация, която е значима в ретроспекция по отношение на атаките, е била на разположение на разузнавателната общност преди 11 септември 2001 г., общността твърде често не е успявала да се съсредоточи върху тази информация и да обмисли и оцени нейната колективно значение по отношение на вероятна терористична атака. Разузнавателната общност също не демонстрира достатъчно инициативност за справяне с новите транснационални заплахи. Някои значителни части от информацията в огромния поток от данни, които се събират, бяха пренебрегнати, някои не бяха разпознати като потенциално значими по това време и следователно не бяха разпространени, а някои изискваха допълнителни действия от страна на чужди правителства, преди да може да се установи директна връзка с похитителите са установени. Поради всички тези причини разузнавателната общност не успя да се възползва напълно от наличната и потенциално важна информация.

Констатации от страници, разсекретени на 15 юли 2016 г

„Докато бяха в Съединените щати, някои от похитителите от 11 септември бяха в контакт с и получиха подкрепа или помощ от лица, които може да са свързани със саудитското правителство. Има информация от източници на ФБР, че най-малко двама от тези лица са били служители на саудитското разузнаване. Прегледът на съвместното разследване потвърди, че разузнавателната общност също разполага с информация, голяма част от която остава спекулативна и предстои да бъде независимо проверена, показваща, че служители на саудитското правителство в Съединените щати може да имат други връзки с Ал Кайда (al-Qa'ida) и други терористични групи."

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР