Ето един лесен въпрос за вас: кой е най-високият връх

...
Ето един лесен въпрос за вас: кой е най-високият връх
Коментари Харесай

Мислите, че Еверест е най-високият връх на Земята?

Ето един елементарен въпрос за вас: кой е най-високият връх в света? Въпросът ви се коства прекомерно недоверчив, с цел да отговорите незабавно? Прави сте, отговорът не е безусловно връх Еверест...
На височина от 8848 метра (29 029 фута) над морското ниво, Еверест засрамва други планини на Земята. Въпреки това, в случай че измерите това разстояние от центъра на Земята, с помощта на повдигнатата кора покрай екватора, Чимборасо в Еквадор е може би „ най-високият “.Измерен над морското ниво, той е висок единствено 6268 метра (20 564 фута), само че в случай че се пресмята височината му от ядрото на Земята, той в действителност е 2168 метра (7113 фута) по-висок от Еверест по този индикатор. Това значи, че макар че Еверест може да е най-високият връх на Земята, Чимборасо в действителност може да е най-видимият – което значи, че „ стърчи “ повече от всички останали.
А какво да кажем за Мауна Кеа, латентен вулкан на остров Хавай. На 4207 метра (13 803 фута) над морското ниво, той не се приближава нито до Еверест, нито до Чимборасо, в случай че ще го мерим по този обичаен индикатор. Ако обаче хипотетично водата към него бъде отстранена, тогава височината на тази в миналото гневна планина в действителност е към 9330 метра (30 610 фута). В почтена борба по този индикатор Мауна Кеа бие Еверест.
Причината този остарял вулкан да е толкоз висок е, че „ седи “ върху океанска кора, тя е по-плътна от континенталната кора, от която се е появил Еверест. Океанската кора може да издържи тежестта на по-високи планини, в сравнение с в миналото е могла континенталната.
Във всеки случай всичко това бледнее спрямо дълбините на най-дълбоката точка в океана. Challenger Deep, на юг от японския архипелаг, е 10 984 метра (36 036 фута) под повърхността на океана. На тази дълбочина той е с 2136 метра (7000 фута) по-дълбок от височината на Еверест.
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР