Ето, че вече сме в края на най-вълнуващия сезон на

...
Ето, че вече сме в края на най-вълнуващия сезон на
Коментари Харесай

Светослав Стоичков спечели Финалите на ITL

Ето, че към този момент сме в края на най-вълнуващия сезон на Интерактив Тенис, който ни направи очевидци на популярни обрати, изгряха голям брой нови звезди в небосклона на лигата и се изиграха първокласни конфликти, които напълно справедливо ще получат значимо място в 10 годишната история на ITL.

Финалите през тази година се трансфораха в апогея освен на този сезон, а и на целия твърдоглав труд на организацията през всички тези години. От началото на 2015 година, откогато е  „ оупън “ ерата на ITL, равнището на игра върви стремително нагоре, и непрекъснато има напор от нови играчи, които влизат с хъс и упоритост за победа.

ITL FINALS се организираха за 8-ми път, като в никакъв случай до този миг ползата към тях не е бил толкоз огромен. Но това в действителност е напълно предстояща развръзка, тъй като събитието се трансформира в „ черешката на тортата “ за феновете. Форматът, специфичната организация и отразяване, срещите предавани и коментирани онлайн, статистиката, съдията на корта са тези елементи, които трансформират мачът в същинско тенис събитие, а играчите не просто в спечелили, а в звезди.

Припомняме ви, че малко преди началото на финалите стана ясно, че една от най-големите звезди на лигата все още – Матеуш Ейсмонт, се наложи да се откаже от присъединяване, само че на негово място влезе почтено представилият се през годината, ефирен водещ - Петьо Борисов. Отразяванията на част от събитията в неговото предаване направи по този начин, че той още веднъж да преоткрие играта и да откри в себе си онази тръпка, която му се е изплъзвала дълги години. И макар, че влезна като запаса, бе окуражен „ Да ги намачка “ и ето, че това е реалност. Петьо доближи до огромния край с прелестна игра, която даде своите резултати. С успехите си над Константин Янов и Иво Боджаков той съумя да си резервира място за финалната фаза, като малко не му доближи да хвърли бомбата в групите надделявайки над лидера в нея Марк Хаджижеков. Там го очакваше неговия остарял познайник Едиз Батран. Това беше четвърта среща посред им и като че ли Петьо е напипал рецептата, с която да „ сготви “ съперника си. Без доста напрежение за разлика от първите три дуела, той съумя да си подпечата билета за финала. Там го чака същинско тестване, тестване което го опълчи против 18 години по-младия от него Светослв Стоичков.

Стоичков за следващ път сподели, че обича да бъде притиснат до стената. И той, както Борисов стартира мъчно присъединяване си във финалите. Започна мъчно тъй като бе решил, че ще влезе в шампионата без спомагателна подготовка. И по този начин след последният му мач през октомври, когато загуби на клей против Марк Хаджижеков, той се завърна на корта след близо два месеца без да е играл. Съвсем закономерно това безгрижно отношение към тениса бе осъдено от Едиз Батран, който имаше потребност от сходен подтик, подтик оказал помощ му да излезе от групата като първи в нея. Но както към този момент споменахме Светльо обича да е притиснат до стената и ето, че чудото стана. След борбата с Еди, той се изправи против блестящия Саркис Харалампиев от Бургас. Двамата към този момент се бяха срещали на два пъти, като и в двата случая перничанинът излиза краен победител, само че след трагични три сетови борби. И въпреки Саркис да диктуваше темпото съвсем през целия дуел,  отразените 4 мачбола от страна на Стоичков повлияха за крайното 6:7 7:6 10:8 и по този начин записахме нови три тайбрека в статистиката на „ Г-н Тайбрек “ – Стоичков. Във идващия дуел бе още веднъж бе на път да бъде изхвърлен, само че положителния взор над играта му разреши да се класира след нов трисетов дуел за победа над Мартин Дамянов. След тези неуверени резултати Светльо се натъкна закономерно на най-хубавия от другата група, а точно Марк Хаджижеков.  Марк стартира ужасно, очевидно играта му нямаше нищо общо с играта в групите на шампионата. Освен това още първоначално стана ясно, че Стоичков изпитва усложнения с напредването на корта поради болежка в таза появила се преди дуела. Всичко вървеше по проекта на Марк. След близо час и половина игра, Марк имаше опцията да стигне до своя първи мачбол в срещата. Светльо освен, че го избави, а го направи по неповторим метод, метод за който и сътрудниците му от ATP биха завидели. В разиграване, в което Марк диктуваше топката го трансферира, само че той се върна и я отигра със страховит хот-дог – уинър!

След това разиграване сакаш той наметна наметалото на супермен и до края на срещата всичко зависеше от неговата игра. Но това нямаше по какъв начин да стане и с малко доза късмет при отиграванията. Все отново вечерта му принадлежеше и съумя да запише най-големия триумф досега, а точно класиране на край. Така пред него се откри опцията с изключение на да вдигне най-жадувания трофей, само че и да го направи с дубъл, завършвайки сезона под номер 1.

Във финалната среща Стоичков съумя да се наложи над Петьо Борисов с 6:3, 7:5. Играта им протече умерено, без инфарктни моменти, и макар напъните на Петьо да грабне шампионската купа, може би бе изтощен от последните срещи преди финала и не съумя да обърне играта в своя изгода. Така с доста обрати и сериозни моменти по пътя, Стоичков подвигна шампионската купа.

След триумфа си в ITL Finals 2022 Стоичков си потегли с огромната премия – тенис отмора за двама от Weekend Tour. Той получи премията си персонално от Ивайло Цанков, изпълнителен шеф на Интерактив Тенис и Weekend Tour. Финалистите получиха и ваучери за спортна екипировка на известна марка за тенис.

След извоюваните точки от Финалите той съумя направи дубъл, като завоюва и No.1 на Интерактив Тенис за 2022-а. Името му ще бъде записано със златни букви в историята на ИТЛ, тъй като го направи единствено с три участия през календарната година. Наградата за най-хубавия през годината е едногодишен рекламен контракт с компания за хранителна добавки.

Гледай тенис на MAX с най-вълнуващите дуели от ATP Masters 1000, ATP 500 и ATP 250, ATP Finals и Next Gen, онлайн, единствено в ефира на MAX Sport.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР