Ето, че и аз трябва да си остана вкъщи -

...
Ето, че и аз трябва да си остана вкъщи -
Коментари Харесай

Германска журналистка с покъртителен разказ за мерките срещу COVID-19 в страната ѝ

Ето, че и аз би трябвало да си остана у дома - поради ковид. Това ми беше подредено от моя шеф Дойче Веле. Защо ли? Онзи ден закарах моя другарка до болничното заведение. Случаят нямаше нищо общо с епидемията - най-малко първоначално. В незабавното поделение всичко изглеждаше умерено.

Лекарите и единствено някои от медицинските сестри носеха защитни маски. Приятелката ми беше призната в болничното заведение и аз я придружих до стаята ѝ. На леглото до нея имаше пациентка, която мощно кашляше и подсмърчаше. Жената ни изясни, че е била призната същата заран. Аз съм прекомерно мнителна - може би тъй като съм журналистка.

Във всеки случай, незабавно потеглих по петите на един от болногледачите и го попитах дали дамата в стаята е била тествана за ковид.

"Това пък за какво ", попита той с изумен взор. "Защото кашля доста мощно и не наподобява по никакъв начин добре ", отвърнах аз, изпълнена с неразбиране. "Ами, нали знаете, по това време на годината върлува грип ", сподели той и преди да отмине, добави за мое утешение:

"Тя не е била в спешен район, нито е имала контакти с хора, заболели от ковид ".

Стаята на моята другарка и дамата с кашлицата беше в непосредствена непосредственост до столовата. Там таблите със сандвичите и салатите не бяха покрити с нищо. Болногледачът разнасяше тази храна на болните по стаите, в това число и на дамата с кашлицата - без да носи защитна маска.

Карантина или не?

На идната заран ненадейно получих текстово известие по телефона от моята другарка в болничното заведение. В него пишеше: "Дадоха ми защитна маска и не ми позволяват да излизам от стаята ".

Лекарите въпреки всичко са тествали дамата с кашлицата за ковид. "А къде е тя в този момент? ", написах в известие до приятелката ми. "Тук, при мен, в стаята ", беше отговорът. Резултатът от теста обаче щял да се получи чак на идната заран...

Това, естествено, ме разтревожи и се обадих в отделението. Медицинската сестра не можа да ми даде никаква информация и ми сподели да се свържа с основния доктор на отделението. Той обаче бил ангажиран и щял да ми се обади по-късно.

Телефонно позвъняване по този начин и не получих, само че 15 минути по-късно пристигна ново известие от приятелката ми: "Карантината е вдигната. Мога да смъква маската и да излизам от отделението, с цел да отида на ерготерапия в прилежащия тракт. "

Това известие ме свари безусловно неподготвена. Вече не знаех какво да мисля. Два часа по-късно ми бе предадено, че съгласно критериите на института "Роберт Кох ", пациентката с кашлицата не може публично да бъде класифицирана като "съмнителен случай ".

Поради това нито моята другарка, нито аз, или медицинският личен състав в отделението не можело да бъдем считани за "контактни лица ".

Кой да бъде тестван и кой не?

Институтът "Роберт Кох " предлага да се прави тест за ковид единствено на пациенти, които демонстрират признаци на болестта и които са имали контакт с потвърдени случаи на заболели от Ковид-19 или които са пътували в някой от районите, оповестени за рискови.

Тези ограничавания са нужни, тъй като наличните комплекти с проби за диагностициране на ковид в Германия били лимитирани. Щом станел явен резултатът от теста на дамата с кашлицата, сподели лекарят по-нататък, щяло да се вземе решение дали и ние с приятелката ми сме "контактни лица " и чак тогава можело и нас да ни подложат на тест. Но това щяло да стане чак на идната заран.

А до момента в който трае тази неустановеност, моят шеф превантивно ме разгласи за "контактна персона " и ми подреди да работя от у дома. Смятам, че мярката е вярна и ще си остана у дома, въпреки че доста от нещата, които сега се случват в хода на рецесията с вируса, наподобяват напряко безсмислени и пресилени.

В Туитър, във всеки случай, прочетох голям брой известия, които ме накараха да си помисля, че моите прекарвания в берлинската болница не са индивидуален случай.

Моя другарка, която е здравна сестра и работи в няколко разнообразни берлински лечебни заведения, твърди, че ситуацията на всички места е тъкмо такова, каквото го разказвам. Тя ми описа, че даже и пациенти с инфекции на дихателните пътища не се подлагат автоматизирано на тест за ковид.

 Сабине Кинкарц
Сабине Кинкарц

Между суматохата и безотговорността

Преди броени дни 12 берлински лекари излязоха със взаимно послание, в което упорстват общественият живот да бъде стеснен до най-малко - да бъдат затворени клубовете и кафенетата, да се анулират всевъзможни мероприятия с аудитория и то освен тези с над 1000 гости.

"В противоположен случай скоро няма да бъдем в положение да направляваме обстановката ", настояват медиците. Един от тях - Патрик Ларшайт, сподели следното:

"Вече знаем сигурно, че в сегашната фаза на пандемия сме длъжни да прекъснем всички обществени контакти, в случай че желаеме да имаме въобще някакъв късмет да ограничим броя на инфектираните ".

Според лекаря, не е задоволително да се анулират единствено мероприятията с над 1000 гости: "В това се уверихме към този момент в Берлин, тъй като установихме, че има голям скок на болестите след визити в избрани клубове, където са се събирали стеснен брой хора.

Нещо повече - сходни места са даже доста по-опасни от тези, където има огромен брой хора, тъй като там по предписание и пространствата са доста по-големи.

Ако в този момент не се подхващат радикални ограничения, Германия ще бъде безусловно премазана от същата епидемиологична вълна, каквато видяхме в Италия ", предизвестява лекарят.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР