Етнографският музей на открито /ЕМО/ Етър в Габрово е рекордьор

...
Етнографският музей на открито /ЕМО/ Етър в Габрово е рекордьор
Коментари Харесай

Сувенири за 188 363 лева продали майсторите на музей „Етър“ в Габрово за година

Етнографският музей навън /ЕМО/ „ Етър ” в Габрово е рекордьор по продажба на ръчно направени сувенири. Създадените в работилниците на майстори от Етърската чаршия и от цялата страна, уникатите притеглят вниманието на посетителите, множеството от които безусловно желаят да си тръгнат със спомен.

Реализираната сума от продажбата на сувенири за 2017 година възлиза на 188 363. „ Не става въпрос за облага, а за оборот ”, прецизират финансистите на музея.

Занаятчийските предмети се продават в Дюкяна, в Книгопродавницата, на трите билетни каси, в Изложбена зала, в Център Българка и в хотел „ Странноприемницата ”. „ Всяко едно от тези места има собствен принос в популяризирането на музейните сувенири, тъй като на този триумф би трябвало да се гледа точно по този начин. Продажбите са значими, само че не по-малко значимо е образованието на публиката посредством един музеен сувенир, както и опцията посредством него да се съхраняват традициите на нашето минало ”, акцентират етнографите.

Всичко, което е основано от майсторите на ЕМО „ Етър ” се харесва. Това са торбите от козяк, хлопките, ножовете, хаванчетата и купите, покривките, бакърджийските произведения.

Гайтанът е доста издирван и желан от посетителите. Оказва се, че доста от хората знаят какво е шнур и по какъв начин да го употребяват. Но шнур се зашива освен към национални носии, наближава времето да се вършат мартеници. Гайтанът е превъзходен материал за тяхната направа. Купуват се бели и червени гайтани, а мартениците стават невероятни.

Цървулите са друга търсена стока. Направени от същинска кожа, те са издържливи на съществено натоварване, каквото е при танцовите сформира.

„ Много постоянно сувенирите, които се продават в ЕМО „ Етър ” служат за интериора на битови пространства и за дарове. Към детските дървени играчки има огромен интерес. Много родители имат предпочитание да покажат на децата си такива играчки. Вниманието на малчуганите незабавно е привлечено от кончетата, каручките, куклите – напълно разнообразни от чудовищата от компютърните игри ”, изясняват още музейните служащи.

Най-продаваните детски книжки от „ Книгопродавницата “ за българските корени, обичаи и традиции са „ Българознайко ” и „ Българознайка ”. Над 800 броя от тях са достигнали до най-любознателните българчета.

„ Всеки желае да си тръгне с нещо от „ Етър ”-а, а картините на Янко Янев са един от желаните мемоари. Макар да не се оферират в оригинал, те са налични като цена и са направени от първокласен материал.От към месец в продажба е календар за 2018 година, който показва ЕМО „ Етър ” през четирите годишни сезона. Този календар е напълно друг от предлаганите до момента, има освен практическа, само че и колекционерска стойност ”, акцентират уредниците.

Те са безапелационни, че триумфът на ЕМО „ Етър ” във връзка с музейните сувенири не се дължи на комерсиален метод, а на налагане на разбирането, че сувенирите са отношението ни към предишното, сегашното и бъдещето.
 Снимки: ЕМО „ Етър ”  emo2-1  emo1-1  emo-1
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР