Етническите арменци в Нагорни Карабах започнаха масово бягство с коли

...
Етническите арменци в Нагорни Карабах започнаха масово бягство с коли
Коментари Харесай

120 000 арменци напускат Нагорни Карабах

Етническите арменци в Нагорни Карабах започнаха всеобщо бягство с коли към Армения, откакто Азербайджан победи бойците на отделилия се район в спор, датиращ от руската ера.Ръководството на Нагорни Карабах съобщи пред американски медии, че 120 000 арменци в района не желаят да живеят като част от Азербайджан, защото се опасяват от гонене и етническо пречистване.Според кореспондент на Агенция Франс Прес в карабахската столица, известна като Степанакерт от Армения и Ханкенди от Азербайджан, тези, които имат гориво, са почнали да се движат по коридора Лачин към границата с Армения.

Снимки от въздуха демонстрират десетки коли, които през нощта излизат от столицата към планинските завои на коридора.Арменците от Карабах - територия, интернационално приета като част от Азербайджан, само че преди този момент отвън неговия надзор, бяха принудени да прекратят огъня предходната седмица след 24-часова военна интервенция на доста по-многобройната азербайджанска войска.Арменците не одобряват обещанието на Азербайджан да подсигурява правата им при консолидираното на района.

" Деветдесет и девет на 100 от тях избират да изоставен историческите ни земи ", съобщи пред Си Ен Ен Давид Бабаян, консултант на Самвел Шахраманян, президент на самопровъзгласилата се Република Арцах. " Съдбата на нашия безпаричен народ ще остане в историята като срам и позор за арменския народ и за целия цивилизован свят ", споделя Бабаян. " Тези, които са виновни за ориста ни, един ден ще би трябвало да дават отговор пред Бога за греховете си ".Премиерът на Армения Пашинян е свикан да подаде оставка, тъй като не е съумял да избави Карабах. В послание към нацията той съобщи, че е пристигнала известна помощ, само че всеобщото бягство наподобява неизбежно.

" Ако не се основат подобаващи условия арменците от Нагорни Карабах да живеят по домовете си и няма ефикасни механизми за отбрана против етническо пречистване, нараства вероятността арменците от Нагорни Карабах да провидят изселването от родината си като единствен метод да спасят живота и идентичността си ", сподели той съгласно публична стенограма.Ситуацията би могла да промени нежния баланс на силите в района на Южен Кавказ - комбинация от етноси, пресечена от петролопроводи и газопроводи, където Русия, Съединени американски щати, Турция и Иран се борят за въздействие.

Победата на Азербайджан от предходната седмица наподобява поставя завършек на един от десетилетните " замразени спорове " след разпадането на Съветския съюз. Президентът на Азербайджан Алиев съобщи, че неговият " стоманен пестник " е оставил в историята концепцията за самостоятелен етнически арменски Карабах и че районът ще бъде трансфорат в " парадайс ".Армения твърди, че при военната интервенция на Азербайджан са починали над 200 души, а 400 са били ранени.Нагорни Карабах се намира в регион, който през вековете е бил под властта на перси, турци, руснаци, османци и руски войски. След рухването на Руската империя през 1917 година за него претендират както Азербайджан, по този начин и Армения. По руско време е разгласен за самостоятелен регион в границите на Азербайджан.

Когато Съветският съюз се разпада, арменците там отхвърлят номиналния азербайджански надзор и завземат прилежащата територия в по този начин наречената Първа карабахска война. В интервала 1988-1994 година са убити към 30 000 души, а повече от един милион души, най-вече азербайджанци, са разселени.През 2020 година, след десетилетия на конфликти, Азербайджан, подсилен от Турция, печели решителна 44-дневна Втора карабахска война, като си възстановява територията в Карабах и покрайнините му. Тази война приключи с спокойно съглашение с посредничеството на Русия, което арменците упрекват Москва, че не е съумяла да подсигурява.Късно в събота арменските управляващи в района оповестиха, че към 150 тона филантропичен товар от Русия и още 65 тона брашно, изпратени от Международния комитет на Червения кръст, са пристигнали в района.

При съществуването на 2000 миротворци в района Русия съобщи, че според изискванията на прекратяването на огъня до събота са предадени шест бронирани автомобила, повече от 800 дребни оръжия, противотанкови оръжия и портативни системи за противовъздушна защита, както и 22 000 боеприпаса.В Армения е квалифицирано място за 40 000 души от Карабах. Азербайджан, който е най-вече мюсюлмански, съобщи, че арменците, които са християни, могат да изоставен, в случай че желаят.Руски публични лица настояват, че Пашинян е отговорен за личното си неприятно справяне с рецесията и неведнъж са заявявали, че Армения, която граничи с Турция, Иран, Азербайджан и Грузия, има малко други другари в района./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР