Етническите арменци в Нагорни Карабах ще заминат за Армения, защото

...
Етническите арменци в Нагорни Карабах ще заминат за Армения, защото
Коментари Харесай

120 000 eтнически арменци напускат Нагорни Карабах

Етническите арменци в Нагорни Карабах ще заминат за Армения, тъй като не желаят да живеят като част от Азербайджан и се притесняват от етническо пречистване, съобщи пред Ройтерс управлението на отцепническия район.

Арменците в Нагорни Карабах - територия, която е интернационално приета като част от Азербайджан, само че останала отвън контрола на Баку след разпада на Съветския съюз, бяха принудени да се съгласят на прекъсване на огъня на 20 септември след светкавична 24-часова интервенция на доста по-голямата от арменските сили азербайджанска войска.

Азербайджан споделя, че ще подсигурява правата на арменците и ще интегрира анклава, само че управлението на арменците в Нагорни Карабах сподели пред Ройтерс, че те ще изоставен региона. Азербайджан неведнъж е отричал всякакво желание да им навреди.

" Нашите хора не желаят да живеят като част от Азербайджан. 99,9 % избират да заминат за нашите исторически земи ", сподели Давид Бабаян, консултант на Самвел Шахраманян, президента на самопровъзгласилата се република Арцах.

Той съобщи, че не е ясно по кое време 120 000 карабахски арменци ще се насочат по Лачинския кулоар.

" Съдбата на нашия безпаричен народ ще остане в историята като позор и срам за арменския народ и за целия цивилизован свят. Виновниците за ориста ни един ден ще дават отговор пред Бог за греховете си ", уточни Бабаян.

Процесът на предаването на оръжията на етническите арменци от анклава е в ход, сподели още той.

Заминаването от Нагорни Карабах на толкоз доста хора бележи още един прелом в историята на планинския анклав, който през вековете е попадал под властта на персийци, турци, руснаци, османци и най-после на Съветския съюз.

То може също по този начин да промени деликатния баланс на силите в Южен Кавказ - мозайка от етноси и район, през който минават петролопроводи и газопроводи, и където Русия, Съединени американски щати, Турция и Иран си съперничат за въздействие.

Предимно мюсюлмански Азербайджан, сподели, че арменците, които са християни, могат да изоставен анклава, в случай че изискат. Премиерът на Армения Никол Пашинян, уточни, че те би трябвало да останат, в случай че за тях е по-безопасно да изоставен.

Очаква се през днешния ден от сепаратисткия анклав да стартират медицински евакуации.

След като хиляди арменци от Нагорни Карабах останаха без храна, арменските сепаратистки управляващи оповестиха нощес, че близо 150 тона филантропична помощ от Русия и още 65 тона брашно, доставено от Международния комитет на Червения кръст, са пристигнали в анклава.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР