Етническите арменци приемат руския план за прекратяване на огъня след азерската военна операция в Нагорни Карабах

...
Властите в Нагорни Карабах приеха предложението за прекратяване на огъня,
Коментари Харесай

Властите в Нагорни Карабах приеха предложението за прекратяване на огъня, направено от руските миротворци, съобщи арменската информационна агенция Арменпрес в сряда, ден след като Азербайджан започна военна операция в спорната територия.

Във вторник Азербайджан започна това, което нарече "антитерористична" кампания срещу сепаратистките сили в региона, които според официални лица в Карабах са убили десетки и ранили стотици други.

Нагорни Карабах е регион без излаз на море, който се намира в границите на Азербайджан. Той е международно признат като част от Азербайджан, но е дом на около 120 000 етнически арменци, които съставляват мнозинството от населението му и отхвърлят азерското управление.

Регионът има собствено де факто правителство, което е подкрепено от Армения, но не е официално признато от Армения или друга държава.

Прекратяването на огъня трябваше да започне в 13 часа. местно време (5 сутринта ET) в сряда, съобщи президентската канцелария на Нагорни Карабах.

„Беше постигнато споразумение за изтеглянето на останалите части и военнослужещи от въоръжените сили на Армения от зоната на дислокация на руските мироопазващи войски, разпускането и пълното разоръжаване на въоръжените формирования“, се казва в изявлението.

Министерството на отбраната на Азербайджан заяви, че се е съгласило да спре операцията си, съобщи руската информационна агенция РИА Новости.

Азербайджан каза, че официални лица ще се срещнат с представители на арменската общност в Нагорни Карабах в четвъртък в град Евлах, „за да обсъдят въпроси за реинтеграция съгласно конституцията и законите на Азербайджан“.

Президентството на Нагорни Карабах заяви, че армията му за отбрана е била "неколкократно превъзхождана", докато се опитва да защити региона от азерските войски във вторник.

„За съжаление армията за отбрана също има жертви, докато в някои части врагът успя да проникне в постовете на армията за отбрана, превземайки няколко височини и стратегически пътни възли“, се казва в съобщението.

„В настоящата ситуация действията на международната общност в посока прекратяване на войната и разрешаване на ситуацията са недостатъчни. Вземайки предвид това, властите на Република Арцах приемат предложението на командването на руския мироопазващ контингент за прекратяване на огъня“, каза президентската канцелария на Нагорни Карабах, цитирана от Арменпрес.

Това е развиваща се история. Следват още.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР