Етническа въоръжена група е извършила атаки срещу постове на гранична

...
Етническа въоръжена група е извършила атаки срещу постове на гранична
Коментари Харесай

Бойци на етническия съюз на Мианмар атакуват гранични пунктове, докато цивилни бягат

Етническа въоръжена група е направила офанзиви против постове на гранична защита в щата Ракхайн в Западен Мианмар, а боевете избухнаха в щата Чин, изпращайки хиляди поданици да бягат в прилежаща Индия.

Военните управници на Мианмар са изправени пред най-голямото си тестване, откогато поеха властта с прелом през 2021 година заради алианс от въоръжени групировки на етническите малцинства, които започнаха атака в края на октомври. Алиансът на трите братства завладя повече от 80 военни бази и залови огромни хранилища с военни оръжия и муниции.

Продължете да четете

лист от 4 детайла Бунтовниците в Мианмар превзеха жизненоважен граничен град защото Китай приканва за преустановяване на огъня Северната атака внася „ нова сила “ в съпротивата на Мианмар против преврата Китай упорства Мианмар да си сътрудничи за стабилността на границите на фона на боевете Военният режим на Мианмар споделя, че боевете на север могат да раздробят страната завършек на списъка

Една от съюзническите групировки, Армията на Аракан, която се бори за по-голяма автономност в щата Ракхайн, завладя постове в регионите Ратедаунг и Минбия, на към 200 км (124 мили) една от друга, сподели представителят на AA Khine Thu Kha в понеделник. < /p>

„ Ние превзехме някои постове и боевете не престават на някои други места “, сподели той пред локалните медии.

Преди зазоряване е избухнала пукотевица, последвана от часове на артилерийска бомбардировка, споделиха жителите, като военните са били видяни да блокират входовете на региона и да укрепват административните здания.

Ричард Хорси, старши консултант на Мианмар за мозъчния концерн Crisis Group, сподели, че военните имат опит в борбите в щата Ракхайн, само че може да имат усложнения, до момента в който вражеските сили изследват за недостатъци в голям брой области.

„ Ако борбата продължи, това ще отвори забележителен нов фронт за режима, който към този момент е пренапрегнат “, сподели той.

„ Ще бъде мъчно за режима да концентрира напъните си на всички фронтове. “

Цивилните бягат

Бивките избухнаха и в щата Чин, който граничи с Индия, когато бойци нападнаха два военни лагера, съгласно индийски чиновник и два източника, осведомени с нападението.

Около 5000 души от Мианмар минаха в индийския щат Мизорам вследствие на боевете, сподели Джеймс Лалринчана, заместник-комисар на област на границата с Мианмар.

Няма неотложен коментар от военните управници на Мианмар по отношение на последните борби.

Алиансът, който включва също армията на Националния либерален алианс на Мианмар и Националната освободителна войска на Таанг, е част от коалиция от седем въоръжени етнически организации, които поддържат тесни връзки с Китай и имат бази или територии покрай границите на страната.

Властите на Мианмар сигнализираха, като споделиха: „ Ако държавното управление не ръководи дейно случаите, протичащи се в граничния район, страната ще бъде разграничена на разнообразни елементи. “

Myint Swe, назначеният президент на Мианмар, сподели на съвещание на Съвета за национална защита и сигурност този месец, „ Необходимо е деликатно да се управлява този въпрос. “

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР