Етиопия е в спор с Египет и Судан за мегапроекта

...
Етиопия е в спор с Египет и Судан за мегапроекта
Коментари Харесай

Война за вода: Ще ескалира ли напрежението между Египет и Етиопия?

Етиопия е в спор с Египет и Судан за мегапроекта от стартирането му през 2011 година Египет разчита на река Нил за съвсем всички свои потребности. Външното министерство на Египет съобщи, че Етиопия подценява ползите на страните надолу по течението. Етиопия обаче счита, че язовирният план, който е на стойност 4.2 милиарда $, няма да се отрази на количеството вода, което тече надолу по Нил. 

Проектът е с изключителна повърхност - по-голяма от тази на град Лондон. За да бъде запълнен обаче са нужни към 74 кубични километра вода, които съгласно проектите на Адис Абеба би трябвало да бъдат събрани единствено за 10 години. Именно тук се намесиха ползите и на други страни, през които река Нил минава.

Нил, най-дългата река в Африка, минава през 11 страни. Единият ѝ главен приток, Бели Нил, извира от Уганда, а другият - Сини Нил - от Етиопия (двата се събират в Хартум). От Сини Нил идва и към 60% от водата, която употребява Египет. Същевременно от 95% от всички египтяни - а те са към 100 млн. и не престават да се усилват - живеят в региони на не повече от няколко км от Нил. Това прави всяка внезапна смяна в равнището рискова.

Рязкото пълнене на толкоз огромна инфраструктура ще се отрази извънредно доста на живота в района. 

Етиопия има вяра, че Големият етиопски ренесансов язовир (Gerd) ще удвои производството на електрическа енергия в страната, осигурявайки жизненоважен подтик за развиването й. В момента половината от 127-милионното население няма електричество. Планът е да се генерират повече от 6000 MW в язовира, който е на към 30 км (19 мили) от границата на Етиопия със Судан.

Египет и Судан настояват, че би трябвало да бъдат контрактувани общи правила за употребата на плана, опасявайки се, че гладната за сила Етиопия може да утежни съществуващия дефицит на вода.

Преговорите по плана бяха възобновени предишния месец, откакто бяха спрени през 2021 г.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР