Етернит, стари гуми и битови отпадъци са само част от

...
Етернит, стари гуми и битови отпадъци са само част от
Коментари Харесай

Незаконно сметище в близост до яз. Искър

Етернит, остарели гуми и битови боклуци са единствено част от нещата, които се изхвърлят на нелегално бунище наоколо до Самоков. Тоновете отпадъци са единствено на 12 километра първокласните хотели на Боровец и на 2 от центъра на Самоков, заяви bTV.
Местността се назовава " Рашид бегов чифлик”. Някога там в действителност е имало турски чифлик с плодородни овощни градини. От това време няма и помен.
Голяма част от боклуците на противозаконното бунище попадат в канали, които се вливат непосредствено в река Искър . 10 километра по-надолу по течението реката се влива в язовир " Искър ".
През 2006 година мястото е отредено за изхвърляне на земни маси. Имало и защита. От нея останала единствено стойката на бариерата, а някогашният надзирател Янко към този момент " бере “ желязо. За да се спести от сметищни такси, боклуците се изхвърлят нормално по мрачно. Ромите от близката махала взимат по 10 лв. за каруца.
70-годишната Рени споделя и за камиони от околните предприятия. Между 300 и 1000 лв. е санкцията за изхвърляне на боклуци, само че единствено в случай че има кой да установи нарушаването.
Кметът на Самоков Владимир Георгиев призна, че казусът е от години и от общината поставят старания, с цел да лимитират изхвърлянето на отпадъците. " След като беше закрито остарялото хранилище и се откри новото, хората към този момент търсят разнообразни разновидности да не изхвърлят отпадъците на новото депо”, съобщи Георгиев.
" Бяхме поставили преграда, караулка, охранявахме депото. Средствата не ни доближават, няма по какъв начин непрекъснато да охраняваме тази площ”, добави той.
Все отново кметът означи, че най-вероятно още веднъж ще бъде поставена защита, с цел да се управлява изхвърлянето на отпадъците. Веднага след отдръпването на снега теренът още веднъж ще бъде измит.
Общината е издала и брошури, с които оферират на всички жители боклукът да се извози напълно гратис. За една година обаче имало единствено 2 позвънявания. " Отпадъците не са единствено от ромската махала, доста хора си заплащат на ромите да изхвърлят отпадъците и вместо това да се случи на 1 км по-натам, го изхвърлят тук”, сподели кметът.
Той прикани хората да подават сигнали и увери, че общината ще реагира. Според него методът е да се сформират актове. " Ще се обърнем и към регионалното пътно, с цел да сложим мантинели, с цел да няма достъп до този терен”, уточни Владимир Георгиев.
София Атанасова, основен специалист в отдел " Управление отпадъците” към Регионална инспекция за опазване на околната среда, изясни, че за миналата година са създали 2 инспекции и е открито замърсяване. По думите ѝ каналът се почиства годишно и за заплаха за екосистемата не можем да приказваме. Днес още веднъж следва инспекция.
На въпрос дали още веднъж ще глобяват общината, тя отговори, че концепцията не е да се раздават единствено актове, а да се подхващат взаимно с общината съответните ограничения и дейности, с цел да се предотвратят замърсяванията.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР