Етажната собственост вече ще може да взима по-лесно решения, а

...
Етажната собственост вече ще може да взима по-лесно решения, а
Коментари Харесай

Депутатите скоростно одобриха промените в Закона за етажната собственост

Етажната благосъстоятелност към този момент ще може да взима по-лесно решения, а професионалните домоуправители ще подлежат на по-стриктен надзор. Това са единствено част от измененията в Закона за ръководство на етажната благосъстоятелност, които бяха признати на второ гласоподаване в Народното събрание и които са изключително значими за санирането на блокове, което се финансира с 1.4 милиарда лева по линия на Плана за възобновяване и резистентност.

В рамките на два дни съвсем скорострелно и без доста разисквания депутатите гласоподаваха промени, които бяха входирани от служебния кабинет „ Донев “ през май месец и минаха първо четене при започване на юли.

Припомняме, че сега тече вторият стадий на кандидатстването за саниране. Първият завърши с голям интерес. Размерът на плануванаъа финансова помощ по процедурата е над 1.1 милиарда лева, само че е прекомерно дребен на фона на подадените планове оферти. Тяхната стойност е за съвсем 4 милиарда лева, като в районното ведомство тече процедура за оценка на плановете.

Ключовият законопроект се влачи още от предходната година, когато в границите на 48-ото Народно заседание текстовете минаха през комисии, само че не бяха признати дефинитивно поради късия живот на Народното събрание. В изявление за Economic.bg секретарят на Асоциацията на сдруженията, ръководещи етажна благосъстоятелност Ламбро Попов тогава дефинира измененията като належащи, защото такива не са правени години наред.
Какво се трансформира?
Собствениците на паркоместа в общи (подземни и надземни гаражи), както и в околоблоковите пространства ще могат по-лесно да построяват зарядни станции за електрически автомобили. Те ще могат да свързват точката за зареждане с електроразпределителната мрежа като самостоятелни клиенти.

За да се улесни процеса по взимане на решения се понижава кворумът за осъществяване на общо заседание от 67 на 100 на 51 на 100 идеални елементи от общите елементи на етажната благосъстоятелност. Общото заседание ще може да се организира и в разбъркан режим на работа – присъствено и онлайн посредством видеоконференция, както и неприсъствено посредством декларация, подписана саморъчно или с дипломиран електронен автограф.

Когато не е налице изискуемият кворум, общото заседание ще се отсрочва с един час и ще се счита за законно, в случай че на него са показани не по-малко от 26 на 100 идеални елементи от общите елементи на етажната благосъстоятелност, а не както до момента 33 на 100.

Създава се правна опция за разкриване на самостоятелна разплащателна банкова сметка за събиране на разноските за ръководство и поддръжка. Предвижда се за независим обект, в който се обитава не повече от 30 дни в границите на една календарна година, да се заплащат разноските за поддържане в размера, който е избран за един притежател.

С измененията се вменява обвързване всеки притежател или ползвател в период до 15 дни от придобиване правото на благосъстоятелност или прилагане на независим обект в постройката, да подаде декларация за регистриране в книгата на етажната благосъстоятелност на съответните данни. При несъблюдение на това му обвързване, съответният се санкционира с санкция от 50 до 250 лева, когато е физическо лице, или с имуществена глоба от 100 до 500 лева, когато е юридическо лице.

Предвижда се книгата на етажната благосъстоятелност да може да се поддържа и в електронен тип. Данните в нея ще се оповестяват на управителния съвет (управителя) посредством декларация по пример.

В законопроекта се предлага възнаграждение на заплащане без значение дали шеф е притежател на независим обект в постройката или ръководството е предоставено на търговец, извършващ по занимание ръководство на етажна благосъстоятелност. Въвежда се и задължението на етажната благосъстоятелност да избере надзорен съвет или инспектор, като за тях също е планувано възнаграждение на заплащане. Общото заседание има опция да гласоподава тези хонорари да не се заплащат с изключение на в случаите, когато ръководството е предоставено с контракт на търговец.

Запазва се правилото децата, ненавършили 6-годишна възраст, да бъдат освободени от разноски за ръководство и поддръжка. Управителят на етажната благосъстоятелност ще е задължен всеки месец да разгласява на видно и общодостъпно място доклад за приходите и разноските за месеца.

Със законопроекта се регламентира професионалното ръководство. Въвежда се условието лицата, които ръководят и поддържат етажната благосъстоятелност, да бъдат търговци по смисъла на Търговския закон, като се изключи физическите лица-търговци по същия които не могат да бъдат професионални шефове.

Всички те ще бъдат вписани в специфична единна осведомителна система, която сплотява два обществени централизирани електронни регистъра: Регистър на професионалните шефове на етажна благосъстоятелност и Регистър на етажната благосъстоятелност, съдържащ данни за сдруженията на притежателите на територията на страната.

Регистрацията на професионалните управители-търговци е със период на деяние до 5 години. Предвижда се в случай че професионален управител-търговец, който прави ръководство на етажна благосъстоятелност е без нужното по този закон уверение за регистрация или продължава да реализира такава активност след изтриване на регистрацията, се санкционира с имуществена глоба в размер от 500 до 1000 лева, а при наново нарушаване от 1500 до 2000 лева

За да бъдат вписани в регистъра и да могат да упражняват активността на територията на страната, професионалните домоуправители-търговци ще би трябвало да дават отговор на избрани условия. Част от тези условия са следните: да не са осъждани за съзнателно закононарушение от общ темперамент, в случай че не са оправдани, да не са лишени от право да заемат материалноотговорна служба, да нямат обществени отговорности, като се изключи отговорностите по невлезли в действие актове, както и разсрочени, отсрочени или обезпечени отговорности, както и да имат обезпечен административен потенциал от най-малко едно лице, наето по трудов контракт.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР