Естонското външно министерство обяви, че е решило да изгони дипломат

...
Естонското външно министерство обяви, че е решило да изгони дипломат
Коментари Харесай

Естония гони дипломат от руското посолство за пропаганда, оправдавал руската агресия

Естонското външно министерство разгласи, че е решило да изгони посланик на Русия от съветското посолство в Талин, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Според ведомството решението за изпъждане на дипломата е взето поради дейности, " подкопаващи сигурността и конституционния ред " в Естония.

Дипломатът би трябвало да напусне страната до 29 март, откакто с дейностите си е нарушил Виенската спогодба за дипломатическите връзки, съобщи министерството.

Ведомството е извикало руския шарже д`афер (от френски: претрупан с делата, въпросите) и му е връчило дипломатическа нота за оповестяване на въпросния посланик за личност нон грата.

" Дейността на въпросното лице нарушава Виенската спогодба за дипломатическите връзки и той би трябвало да напусне Естония до 29 март ", се показва в заявката на външното ведомство на страната.

Според обяснението на Министерство на външните работи на Естония нароченият за изпъждане посланик " непосредствено и интензивно " е взел участие в " подриване на сигурността и конституционния ред " на страната.

Сътрудникът на съветското посолство разпространявал " агитация, оправдаваща военните дейности на Русия, и внасял разделяне в естонското общество ", показват от министерството, представено от ТАСС.

По-рано Москва в отговор на Талин, който редуцира числеността на състава на съветското посолство на своя територия, пък намали равнището на дипломатическо посланичество в Естония единствено до шарже д`афер.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР