Естонският премиер Кая Калас е подложена на натиск да се

...
Естонският премиер Кая Калас е подложена на натиск да се
Коментари Харесай

Поискаха оставката на естонския премиер Кая Калас. Мъжът ѝ с дял във фирма, работеща в Русия

Естонският министър председател Кая Калас е подложена на напън да се отдръпна поради известия, че брачният партньор ѝ Арно Халик има дял в компания, траяла активността си в Русия и след нахлуването на съветските сили в Украйна, съобщи Ройтерс.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 11561
Две водещи естонски издания я приканиха да подаде оставка, а съгласно две социологически изследвания болшинството от запитаните също са на мнение, че тя би трябвало да напусне поста си. Калас съобщи, че не има вяра фирмите на брачна половинка ѝ да са правили нещо неправилно, а самият той сподели, че продава каузи си в противоречивата компания.

Калас, която прикани европейския бизнес да приключи връзките си с Москва, е измежду най-големите критици на Русия в Европейски Съюз и НАТО, а в един миг името ѝ се загатваше като вероятен предстоящ общоприет секретар на НАТО.

По-рано през седмицата естонската телевизия заяви, че " Старк Лоджистикс ", естонска компания, в която брачният партньор на Калас, Арво Халик, косвено има 25-процентен дял, е снабдявала цех за аерозолни опаковки в Русия, притежаван от друга естонска компания.

За времето от началото на войната компанията е спечелила 1,5 милиона евро от обслужване на завода, заяви естонският вестник " Ести певалехт ".

Президентът Алар Карис и водачът на Социалдемократическата партия, по-малкия сътрудник в съдружното държавно управление на Калас, през вчерашния ден приканиха премиера в детайли да запознае обществеността с всички елементи към проблема.

Вчера Калас съобщи пред кореспонденти, че въпреки и да не разполага с подробни сведения за бизнеса на брачна половинка си, е удовлетворена от обяснението, което той е дал, че компанията единствено оказва помощ на другата компания, до момента в който завърши закриването на активността си в Русия.

" Това, в което съм изцяло уверена, е, че фирмите на брачна половинка ми не са забъркани в никаква неморална активност ", сподели Калас в сряда, представена от естонската телевизия. " Те даже не купуват горивото си от Русия, с цел да не оставят и едно евро в стопанската система ѝ ", добави тя.

Друг водещ ежедневник, " Постимес ", разяснява в публицистична публикация от през днешния ден, че министър председателят се е пробвала да избяга от отговорите на въпросите.

" Нито в сряда, нито през вчерашния ден получихме отговори и няма причина да считаме, че ще ги получим на следващия ден и в неделя. Затова " Постимес " дава на премиера другарски съвет да си тръгне още през днешния ден, с цел да избегне даже още по-голям срам ", написа изданието.

" Ести певалехт ", другият огромен локален ежедневник, означи, че Калас би трябвало да подаде оставка и да изиска избор на доверие в Народното събрание.

Естонската телевизия цитира две изследвания, на Института за социологически изследвния/Нордстат и на социологическата организация " Туру-урингуте ", съгласно които надлежно 57 и 69 на 100 от запитаните са на мнение, че тя би трябвало да напусне поста си.

Днес брачният партньор ѝ разгласи, че ще продаде каузи си в компанията и ще се отдръпна от управителния ѝ съвет, уточни естонската телевизия.

" В компанията няколко пъти обсъдихме въпроса с транспортите до нашия клиент в Русия и сметнахме, че сме взели вярното решение, помагайки на верните хора и спасявайки една добра естонска компания. Нямаше по какъв начин да постъпим по различен метод ", сподели Халик.

Калас, която съгласно оповестената ѝ от новинарската организация Балтик нюз сървис (БНС) данъчна декларация е дарила на бизнеса на брачна половинка си суми в размер на към 350 000 евро, през декември забрани на естонските държавни железници да правят транспорти на никел до Русия, макар че тази стока не попада под ударите на глобите. Тогава министър председателят сподели, че жп превозвачът не трябва да има никакви настоятелен взаимоотношения с Русия и Беларус.

Либералната " Партия на промените " на Калас, която е на власт от 2021 година, завоюва изборите през март и получи 37 мандата в 101-местния парламент. След това тя се коалира с друга демократична групировка, " Естония 200 ", и със социалдемократите, дружно с които образуваха ръководещо болшинство от 60 депутати.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР