Естонският министър-председател Кая Калас дава сигнал, че е готова да

...
Естонският министър-председател Кая Калас дава сигнал, че е готова да
Коментари Харесай

Премиерът на Естония Кая Калас сигнализира за интереса си към най-високия пост в НАТО

Естонският министър-председател Кая Калас дава сигнал, че е подготвена да предложи името си за най-голям пост в НАТО, когато той падне незает идната година

От Асошиейтед прес, 15 ноември 2023 година, 10:50 ч.

ТАЛИН, Естония -- Премиерът на Естония Кая Калас изрази интерес да стане идващият общоприет секретар на НАТО, когато висшият пост в западния боен алианс се оваканти през идната година.

Калас, която управлява дребната балтийска нация като първата жена началник на държавното управление от януари 2021 година, участва на срещата на върха на Politico Defence във Вашингтон късно във вторник. Когато я попитаха дали би желала да бъде обсъждана като претендент за висшия пост в НАТО, тя отговори просто „ Да “., само че представител означи, че Калас ще търси още един мандат като ръководител на дясноцентристката политическа партия на нейния конгрес в столицата Талин в събота.

Настоящият началник на НАТО Йенс Столтенберг би трябвало да се отдръпна през октомври 2024 година след 10 години на поста.

Калас, 46-годишен юрист, един от най-гласовите европейски поддръжници на Украйна и гневен критик на Русия в границите на Европейския съюз и НАТО.

Наред с други неща, тя притисна НАТО да даде по-задълбочен защитителен проект за трите балтийски страни — Естония, Латвия и Литва — които всички граничат с Русия.

Въпреки това някои дипломати от НАТО и специалисти по политиката за сигурност споделиха, че Калас може да бъде прекомерно ястребов за усета на някои членове в 31-членния алианс.

У дома в Естония, нация от 1,3 милиона, нейната известност доближи своя връх напролет, откакто нейната Реформаторска партия реализира съкрушителна победа на общите избори през март, където Украйна се трансформира в съществена тематика.

Въпреки това известността й се срина през август, откакто естонските медии разкриха че брачният партньор й е останал основен акционер в транспортна компания, която е траяла да оперира в Русия след нахлуването на Москва в Украйна през февруари 2022 година Естонските компании стопират активността си в Русия.

Тя отхвърли да знае детайлности за бизнес дейностите на брачна половинка си и отхвърли да подаде оставка, макар че беше призована да го направи от президента Алар Карис и голямото болшинство от естонци, както беше измерено съгласно последните изследвания на публичното мнение.

Сред другите водещи претенденти за поста в НАТО холандският министър председател в оставка Марк Рюте прояви интерес.

Водещи истории

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР