Естонските граждани скоро ще могат да гласуват на избори с

...
Естонските граждани скоро ще могат да гласуват на избори с
Коментари Харесай

Естонците скоро ще могат да гласуват през приложение за мобилен телефон

Естонските жители скоро ще могат да гласоподават на избори благодарение на приложение за мобилен телефон, съобщи ДПА.

В четвъртък държавното управление в Талин одобри съответния законопроект, който в този момент ще бъде разискван в Народното събрание. Министърът на стопанската система и осведомителните технологии Тийт Рийсало изрази вяра, че новият способ на гласоподаване ще бъде подготвен за потребление до изборите за Европейски парламент през юни 2024 година

Според Рийсало би трябвало да бъдат основани специфични приложения за публикуваните операционни системи на мобилните устройства. Те би трябвало да бъдат избрани от Избирателната комисия. 

" По този метод ще се обезпечи софтуерна индиферентност. Това значи, че ще се употребяват единствено тези технологии, които са необятно налични и сигурни сега ", сподели министърът.

Той увери, че гласуването с мобилни устройства е също толкоз несъмнено, колкото и " електронното гласоподаване " или обичайното гласоподаване с хартиена бюлетина. 

През 2005 година Естония беше първата страна в Европа, която разреши на хората да гласоподават онлайн на избори.

В интернационален проект процедурата е противоречива на доста места заради подозрения в нейната надеждност,  В балтийската страна, която обича да се назовава " Е-Естония ", тя се е утвърдила. На парламентарните избори през март над половината от всички гласове бяха подадени по дигитален път, напомня Българска телеграфна агенция.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР