Естония започна да демонтира Съветските паметници на своя територия. Във

...
Естония започна да демонтира Съветските паметници на своя територия. Във
Коментари Харесай

Естония започна да премахва Съветските паметници

Естония стартира да демонтира Съветските монументи на своя територия. Във вторник управляващите оповестиха преместването на скулптура на танк Т-34 в третия по величина град Нарва. Правителството има решение да отстрани всички Съветски монументи до края на годината. Тези, които имат историческа стойност, ще бъдат преместени в музеи, написа svobodnaevropa.bg.

Танкът в Нарва отбелязва пресичането на едноименната река от Съветската войска през юли 1944 година, с което стартира настъплението против войските на Нацистка Германия.

"Моето държавно управление реши да реалокира Съветските монументи от обществените места в Естония. Като знаци на репресии и Съветска окупация, те се трансфораха в източник на възходящо обществено напрежение ", написа в Туитър министър-председателката Кая Калас.
Репликата на танка Т-34 ще бъде съхранявана в Естонския боен музей. В обществените мрежи естонци разгласяват фотоси от демонтирането с коментар "Довиждане, съветски танк ".
В изказване пред медиите във вторник сутринта Калас сподели, че Естония няма да разреши на Русия да "подклажда напрежение в нашия дом ".

"Вътрешният мир е съществена полезност на нашата страна [...] Няма да позволим на Русия да употребява предишното, с цел да смущава мира в Естония ".

Нарва е обитаем най-вече с рускоговорещи жители и е покрай границата с Русия.

Това не е първият сходен случай. През 2007 година Естония реши да реалокира Бронзовия боец от центъра на Талин във военно гробище.
 "Бронзовият боец " през днешния ден се намира във военното гробище в Талин.
Тогава в столицата избухнаха вълнения, при които бяха ранени 156 души, а близо 1000 бяха арестувани. Естония стана обект на хакерски атаки, за които държавното управление упрекна Русия.

Решението на държавното управление на Естония да реалокира всички Съветски монументи провокира остра реакция от страна на Москва. Говорителят на президента Дмитрий Песков сподели, че "премахването на паметниците на тези, които избавиха Европа от фашизма, е възмутително ".

"Днес Естония се освободи от един от най-значимите и спорни знаци на Съветската окупация [...] Няма място за монументи на лъжата, насилието, гибелта и разрушението ", написа в Туитър евродепутатът и някогашен шеф на въоръжените сили на Естония Рихо Терас, който разгласява фотография от демонтирането на танка в Нарва.
В Естония има над 200 Съветски монументи, които следва да бъдат преместени. Сред тях е и "Паметникът на атомната сила ", който се намира в североизточния град Салимяе.  Паметникът на атомната сила в Салимяе Паметникът на атомната сила в Салимяе  Паметникът Паметникът "Слава на труда " е в центъра на град Кохтла-Ярве, също в североизточната част на страната.  Още един монумент на Съветските бойци в Нарва. Този е единствено с петолъчка. Още един монумент на Съветските бойци в Нарва. Този е единствено с петолъчка.  Съветските монументи постоянно осъмват боядисани от протестиращи естонци. Този е в град Ляяне. Съветските монументи постоянно осъмват боядисани от протестиращи естонци. Този е в град Ляяне.  Тази фигура на Владимир Илич Ленин беше преместена от центъра на Нарва още през 1990-те. Тази фигура на Владимир Илич Ленин беше преместена от центъра на Нарва още през 1990-те.  Този монумент на остров Сарема също е повдигнат в възхвала на Съветската войска. Този монумент на остров Сарема също е повдигнат в възхвала на Съветската войска.
Пълните проекти на държавното управление на Естония не са оповестени. Засега е ясно, че монументите в гробищните паркове няма да бъдат наранени. Премиерката Кая Калас сподели, че "почитането на мъртвите няма да бъде неразрешено, само че би трябвало да се прави на верните места, а това са гробищните паркове ".
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР