Естония ще получи 40 милиона евро от НАТО, които ще

...
Естония ще получи 40 милиона евро от НАТО, които ще
Коментари Харесай

Банкрут с амбиции. Естония ще похарчи повече от милиард евро за оръжия

Естония ще получи 40 милиона евро от НАТО, които ще бъдат употребявани за създаване на инфраструктура за частите на алианса. Самата република обаче харчи големи средства за военни цели - несравнимо повече, в сравнение с получава от НАТО.

В същото време повишаването на военните разноски се реализира на фона на обществена рецесия и обедняването на стотици хиляди естонци. Официалните естонски медии обаче избират да премълчат тази рецесия. Гражданите могат единствено да излеят възмущението си на страниците в обществените мрежи.

Пари за засади и бариери

Наскоро министърът на защитата на Естония Хано Певкур разгласи, че страната ще получи 40 милиона евро от фондовете на НАТО, които ще бъдат употребявани за създаване на инфраструктура за приемане на войски от други страни от алианса. Министърът означи, че Естония е дала обещание да поеме разноските за приемане на задгранични бойци, само че поради лимитираните запаси, с които разполага страната, държавното управление търси и външни средства за това.

Парите ще бъдат употребявани за създаване на хангари за самолети, укрития за техника и съоръжение и създаване на казарми във въздушната база Ämari, откъдето изтребителите на НАТО патрулират в Балтика. Предвижда се също по този начин да се основат спомагателни казарми, гаражи и укрития за техника във военния град Тапа, където е ситуиран интернационалният батальон на НАТО, управителен от Англия. Министърът на защитата сподели още, че страната ще похарчи 21 милиона евро за построяването на инфраструктура за военния полигон Нурсипалу.

Но тези разноски, които самата Естония ще би трябвало да поеме, са несравнимо повече от дотациите от НАТО. През април тази година, незабавно след образуването на ръководещата коалиция, партиите, които я сформираха, подписаха съглашение, че през идващите години военните разноски на страната ще се усилят до 3% от Брутният вътрешен продукт на страната.

През юли Певкур утвърди проект, съгласно който Министерството на защитата ще похарчи повече от 1,2 милиарда евро за своите потребности през идващите четири години. Тези пари ще бъдат употребявани за закупуване на зенитно-ракетна система със междинен обхват, механизиране на маневрени елементи, увеличение на запасите от муниции и създаване на хранилища за тях.

Част от парите ще бъдат вложени в развиването на младежката организация на естонското гражданско опълчение „ Кайтселийт “: за четири години те ще получат общо над 7,3 милиона евро. През идващите години финансирането на самата „ Кайтселийт “ също ще се усили доста. Флотът също не е подценен - възнамерява се да се размени остарелия патрулен транспортен съд Pikker.

„ Естонските вложения в защитата в светлината на войната в Украйна се усилиха фрапантно - ние придобиваме доста повече оръжия, муниции и съоръжение. Освен това е значимо да влагаме и в хора и военна инфраструктура “, сподели Певкур.

Парите ще бъдат употребявани и за увеличение на персоналния състав на естонските въоръжени сили. Естонската войска е наборна войска, наборната работа се прави два пъти годишно. Преди това се предвиждаше във военно време (т.е. след оповестяване на мобилизация) числеността на естонските отбранителни сили да бъде 26 700 военнослужещи. През август обаче държавното управление със свое решение усили горната граница на числеността на личния състав до 43 700 души. Общият брой на наборниците и резервистите, които могат да вземат участие в бойните дейности, ще се усили с 10,5 хиляди души.

В допълнение, ограничаването на работната мощ по време на война към този момент ще включва спомагателен запас от 4000 души, които може да са нужни за попълване на частите и възобновяване на тяхната бойна подготвеност.

От 28 август до 8 октомври Силите за защита и Лигата за защита ще проведат подготвителни лагери за резервисти Ussisõnad („ Змийски думи “), участниците в които ще опреснят самостоятелните си базови военни познания и ще упражняват безсилие на врага, образуване на засади и установка на загради.

„ Ученията Ussisõnad са най-голямото събиране на резервисти в историята на Естония. Очакваме присъединяване на съвсем 10 хиляди резервисти, записани в частите за териториална защита през 2022 година ”, сподели командващият естонската войска военачалник Мартин Херем. Нека уточним, че частите на териториалната защита на Естония включват резервисти, които са отбили военна работа преди повече от пет години, само че в това време, както се счита, тяхната подготовка им разрешава да извършват бойни задания.

Боеприпаси вместо лекари

Този размер на военните разноски провокира остри възражения от политици, които не са част от ръководещата коалиция. „ Естония ще закупи муниции на стойност един милиард евро за четири години. За съпоставяне: с цел да се отстранен многомесечните опашки пред лекарските кабинети, са нужни 200 милиона евро годишно “, изяснява Александър Чаплыгин, народен представител в естонския парламент от опозиционната Центристка партия.

Това е в действителност огромен проблем за страната: естонците постоянно би трябвало да чакат безвъзмездни медицински услуги, от време на време в продължение на няколко месеца, защото страната няма задоволително средства, с цел да обезпечи на всички навременна здравна помощ.

Опозиционерът акцентира, че тридесет и две години след напускането на Съюз на съветските социалистически републики Естония се оказа в обстановка, в която 330 000 нейни поданици (от общо население от 1,3 милиона души) живеят в беднотия - и тази цифра продължава да пораства. „ Ние унищожихме предприятията и груповите стопанства, които наследихме, въведохме съвременна пазарна стопанска система, интегрирахме се в международната търговия, а бедните в страната все пак стават от ден на ден и повече “, оплаква се Чаплигин и прибавя, че сега повече от половината от националното благосъстояние е съсредоточено в ръцете на най-богатите 5% от жителите на Естония.

Самият Чаплигин, някогашен публицист, упреква естонските медии, че крият от популацията същинската картина на протичащото се в страната. „ Човек, който реши да разбере по какъв начин стоят нещата у нас, няма да може да направи това, откакто гледа нашите осведомителни уеб сайтове или телевизионни стратегии. Реалната картина внезапно се разграничава от показаната в формалната преса.

Населението е откъснато от информация за личната си страна. Няма нито фактическа информация, нито почтени разбори, които да оказват помощ на обществото да разбере аргументите за протичащото се. Те ще ни кажат за какво всичко е толкоз неприятно някъде в Русия, само че няма да обяснят за какво за десетки хиляди фамилии в Естония заплащането на сметки за комунални услуги значи отвод от положително хранене “, отбелязва депутатът.

Според Чаплигин естонската преса съвсем не отразява живота на пенсионерите и хората с минимална заплата, които са хронично недохранени, с цел да могат да заплащат сметки за комунални услуги.

„ Ситуацията в нашата промишленост също не е най-хубавата: спадът беше 15%. Много компании се борят да свързват двата края и са все по-често принудени да редуцират или стопират производството, защото става все по-трудно да оцелеят в лицето на високите цени на суровините. Но няма къде да прочетете по какъв начин в действителност живее естонският бизнес “, заключава Александър Чаплигин

Токът и колата стават разкош

Парите, които управляващите ще употребяват за увеличение на военните разноски, би трябвало да бъдат „ изцедени “ от жителите на Естония. Така от 1 януари идната година данъкът върху оборота и данъкът върху приходите в страната ще се усилят на 22% (сега - 20%). Освен това се възнамерява да се вкара налог върху колите от юли 2024 година - в този момент Министерството на финансите завърши подготовката на съответната регулаторна рамка. Предполага се, че ще би трябвало да платите за всяка кола, мотоциклет или мотопед, притежавани или взети на лизинг. Според най-строгия вид (който обаче към момента не е утвърден) годишният налог ще бъде от 30 до 350 евро според от марката на автомобила и възрастта му. Освен това ще бъде въведен налог върху регистрацията на коли.

Въпреки това почетният ръководител на ръководещата Реформаторска партия и татко на настоящия министър председател Сийм Калас счита, че данъкът върху колите може да бъде доста по-висок, в сравнение с държавното управление възнамерява сега. Калас-старши (който апропо е доста богат човек) счита, че данъкът върху колите би трябвало да се увеличи до 1000 евро годишно за транспортно средство.

Урмас Рейнсалу, началник на опозиционната Отечествена партия, назова предлагането " срамно " и се оплака, че вместо да работи за обезпечаване на стопански напредък, обединението покачва налозите, изостряйки рецесията и подклаждайки инфлацията.

Танел Кийк, ръководител на парламентарната секта на Центристката партия, добави, че политиката на ръководещата партия значи, че единствено богатите ще имат заслужен живот в Естония. А ръководителят на опозиционната Консервативна национална партия Мартин Хелме упрекна управляващите, че желаят да убедят популацията, че притежаването на кола и потреблението на електричество са предмети на първокласния живот.

Неотдавнашното изказване на един от най-богатите хора в Естония, предприемачът Урмас Сюрумаа, също стана алегорично. „ Политиците и хората са разнообразни неща. Ако политиците идваха от действителния живот, щяха да водят разнообразни диалози. За мен същинският живот са тези, които лекуват другите или отглеждат картофи на село, строят къщи. Но политиците не са от този свят “, сподели Сойрумаа, който прави оценка доста тъмно актуалната обстановка в Естония.

В скорошно изявление за Postimees той сподели, че Естония на процедура е във банкрут. Според предприемача обществото изпитва сериозен финансов стрес, обвързван с увеличението на налозите. Но естонските управляващи обръщат малко внимание на тази рецензия. Те изцеждат пари от популацията и ги харчат за оръжие.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР