Естония ще бъде изтрита от картата, а историческият център на

...
Естония ще бъде изтрита от картата, а историческият център на
Коментари Харесай

Естония критикува отбраната на НАТО, която няма да спре заличаване на страната от картата

Естония ще бъде изтрита от картата, а историческият център на нейната столица ще бъде подравнен със земята според настоящите планове на НАТО да отбрани страната от всяка съветска офанзива, съгласно естонския министър председател, оповестява " Файненшъл таймс ".

Кая Калас коментира, че съществуващите проекти за защита на алианса за трите балтийски страни е да бъдат завладяни, преди да ги освободят след 180 дни.

Забелязвайки, че вече са минали повече от 100 дни, откогато Русия стартира пълномащабната си инвазия в Украйна, естонският министър председател сподели: " Ако сравните размерите на Украйна и балтийските страни, това би означавало цялостно заличаване на страните и нашата просвета. "

Тя добави: " Онези от вас, които са били в столицата Талин и познават нашия остарял град и вековната история, вековната просвета - всичко това ще бъде изтрито от картата, в това число нашите хора, нашата нация ".

Нейните мнения идват преди срещата на върха на НАТО в Мадрид идващия вторник, на която алиансът ще обсъди плановете за защитата на източния си фланг в светлината на нахлуването на Москва в Украйна, в това число по какъв начин да отбрани по-добре балтийските страни.

Естония, Латвия и Литва настояват настоящата тактика да има към хиляда задгранични бойци във всяка страна, да бъдат сменени от сили на НАТО, които да пази всеки сантиметър територия от първия ден, изключително откакто видя руските зверства в Украйна.

Коментирайки това, което тя назова проект на НАТО " да го загуби и да освободи по-късно ", тя сподели, че зверствата, осъществени от съветските войски в украинския град Буча, са се случили към 80 дни след началото на нашествието. " Сега всички виждат, че тази идея в действителност не работи ", сподели Калас.

Тя добави, че е разговаряла с задгранични войски, основани в Естония - най-вече тези от Обединеното кралство - и те са й споделили, че предвид актуалните проекти ще бъдат съвсем унищожени от евентуална съветска инвазия, " те не харесват концепцията, че ... би трябвало да умрат ".

Запитан за мненията на Калас, чиновник на НАТО сподели, че алиансът " има проекти за въздържане на закани и отбрана на всички съдружници, само че ние в никакъв случай не навлизаме в оперативни детайлности. Генералният секретар даде ясно да се разбере, че укрепването на възпирането и защитата е едно от основните решения на срещата на върха на НАТО идната седмица ".

Те прибавиха: " Ще създадем повече, за да подсигуряваме, че можем да защитим всеки сантиметър съюзническа територия, когато и да е и против всяка опасност. Ще приспособяваме структурата на силите на НАТО с повече сили с висока степен на подготвеност. Ще имаме и повече бойни формирования на НАТО, ситуирани на предни позиции, с цел да подсилим бойните групи на изток ".

Калас желае сред 20 000 и 25 000 бойци на НАТО, които да бъдат разпределени в Естония, Латвия и Литва.

Но това не означаваше, че всички тези войски ще бъдат непознати или ще би трябвало да бъдат непрекъснато основани във всяка страна. Хиляди естонски, латвийски и литовски бойци ще бъдат включени с може би една бригада - от 3000 до 5000 бойци - от задгранични бойци, основани в страната, като с течение на времето се усилват до две бригади, сподели Калас.

Берлин предложи " мощна бойна бригада " в Литва - която да добави към сегашния си батальон от към 1000 бойци - множеството от бойците, основани в Германия, могат да се реалокират в Балтийските страни в къси периоди или за учения.

Калас сподели за така наречен немски модел: " Не бих се фокусирал толкоз върху тези разнообразни модели, стига да дадат резултат, с който да сме в положение да се защитим от първия ден ".

Балтийските страни също по този начин желаят съществуващата задача за въздушна полиция в района да бъде увеличена, с цел да се даде опция на самолетите на НАТО да смъкват противников самолети, в случай че е належащо.

Калас акцентира, че Естония е " най-големият покровител " на присъединението на Финландия и Швеция към НАТО, само че сподели, че наподобява малко евентуално ходът на Турция да блокира кандидатурите им за участие да бъде решен до срещата на върха идната седмица.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР