Естония се превърна в първата държава в света, която въведе

...
Естония се превърна в първата държава в света, която въведе
Коментари Харесай

Президентът Томас Илвес пред bTV: Как Естония стана най-дигитализираната страна в света

Естония се трансформира в първата страна в света, която вкара онлайн гласоподаване по време на парламентарните избори през 2005 година. Може би знаете, че " Скайп " и " Хотмейл ", които през днешния ден употребяваме толкоз постоянно, също се раждат в дребната балтийска република. Зад мощната цифровизация на Естония стои един човек - името му е Томас Хендрик Илвес, президент на страната в продължение на 10 години. С него ни среща Кристина Газиева.

Шарджа. Третото по величина емирство в Обединените арабски емирства. Всяка година тук се събират десетки международни специалисти в региона на медиите, връзките, новите технологии и политиката. Ще ги видите на Международния държавен конгрес за връзки, проведен от емиратската власт.

Сред гостите на форума е и господин Томас Хендрик Илвес. Той е президент на Естония сред 2006 година и 2016 година. Познат е като " моторът " на дигитализацията на цяла една страна.

Илвес е един от участниците на влиятелния конгрес. Разказва една от най-успешните истории в света - по какъв начин Естония от една бедна постсъветска страна се трансформира в най-дигиталната страна.

„ За благополучие, имахме държавно управление, което виждаше по-далеч носа си. Приеха концепцията ми и споделиха – Действаме! И по този начин. Направихме го! “.

Родителите на Илвес напуснали Естония, когато тя става част от Съветския съюз след Втората международна война. Макар той да е израснал в Швеция, а по-късно и в Съединените щати, погледът му постоянно е бил ориентиран към родината. Още преди да бъде определен за президент на Естония през 2006 година година, Илвес работи интензивно за развиването на страната.

- Г-н Илвес, благодаря Ви за отделеното време. В доста публикации Ви назовават " архитекта " на най-дигитализираната страна в света? Как стартира всичко? Коя беше първата стъпка?

- Ще бъде мъчно да обобщя във времето, което имаме, само че най-основно – всичко стартира откакто Естония възвърне независимостта си от Съветския съюз през 1991 година, след 50 години съветско въздействие. Тогава бяхме в действителност небогати. За съпоставяне, преди войната Брутният вътрешен артикул на глава от популацията в Естония е бил по-висок от този на северната ни съседка Финландия. Когато още веднъж станахме самостоятелни, брутният вътрешен артикул на Финландия беше осем пъти по-висок от този на Естония. Та, виждате какъв брой е прелестен комунизмът, нали? Наистина ужасна обстановка, в която се намираше бедната Естония.


Когато държавното управление на Естония избира да работи с Хендрик Илвес през 1993 година, може би не са подозирали какъв брой сполучлив ход е това. Оказва се, че Илвес е израснал с концепцията за развиването на цифровите технологии.

- Още когато бях на 15, имах невероятния шанс да вземам участие в опит на учителя ми по математика - учихме се по какъв начин да програмираме, да кодираме. И аз се научих. Представете си, това е било преди цели 52 години, тъй че приказваме в действителност за опит. И почтено казано, ми хареса. По-късно в колежа, през 70-те години на предишния век, си припечелвах пари с програмиране. И почтено казано, постоянно съм считал, че цифровите технологии не са нещо комплицирано. Това от една страна. От друга – през 1993 година година станах първият дипломат на Естония във Вашингтон. И по това време се появи нещо, наречено „ Мозаик “ – първият уеб браузър в света. Струваше в действителност скъпо и се съхраняваше в седем дискети, които да слагаш една по една в компютъра, с цел да качиш браузъра на компютъра. Е, аз го направих. И когато погледнах към браузъра на екрана си, си споделих – " уау, значи това е интернет, това е уеб-мрежата! " И нямаше нищо по-иновативно от това в целия свят.

Така, 4 години по-късно, концепциите, които Илвес има, се трансформират в дейности на естонското държавно управление – те са решени да основат едно софтуерно общество, в което всички жители са цифрово грамотни, а ръководството на страната ще е без хартия. По времето на тази смела стъпка, едвам 1,7 % от популацията на света имат достъп до интернет.

- И по този начин, взех решение да предложа на естонското държавно управление да цифровизираме всички учебни заведения в страната – всички те да бъдат онлайн и да има компютри във всяка учебна постройка. Колегите от държавното управление бяха задоволително дръзки, с цел да вземат предлагането ми на съществено.

- Наистина ли? Тоест не са били срещу една такава смела концепция?

- Е, имаше и доста хора, които бяха срещу. Дори в продължение на години ме назоваха " глупак " и се оплакваха какъв брой безпочвени са концепциите ми и по какъв начин учениците няма да могат да навлязат в онлайн образованието.

- Но за какво са били срещу? Какви са били аргументите? Може би тъй като е скъпо да оборудваш всички учебни заведения с компютри и интернет? Или просто тъй като е било нещо непознато?

- Да, преди всичко, тъй като това беше нещо непознато. На второ място – тъй като трябваше да се похарчат едни пари, които съгласно тях трябваше да се влагат в други неща. И на трето място – учителите. Те не желаеха това. И е ясно за какво.

- Учителите от тъй наречените остаряла генерация ли не желаеха това?

- Да. А и те знаеха доста добре, че учениците ще вдървен доста по-бързо новите технологии от тях самите. И по какъв начин ще преподават нещо, което учениците знаят по-добре от тях? Но в последна сметка, въведохме онлайн учебните заведения.

През 1997 година държавното управление на Естония дава началото на план, наименуван " Тигърски скок ", който стремително влага в развиването на интернет мрежите. В рамките на година от стартирането на плана 97% от естонските учебни заведения получават достъп до интернет. През 2000 година Естония става първата страна в света, която афишира достъпа до интернет за главно човешко право.

- Няколко години по-късно на нас ни беше ясно, че в случай че желаеме в действителност да бъде цифрови, би трябвало да създадем доста по-големи и съществени стъпки за това. Не беше задоволително просто хората да са в интернет. Това беше идната стъпка, която предприехме към 2000 година. А точно да създадем система, която към момента никой няма. Първо, предпазена електронна идентификация. Това значи, че всеки има електронно ID в Естония, което ти разрешава да извършваш електронно безусловно всичко.

От 2005 година естонците към този момент могат да гласоподават и онлайн, без значение в коя точка на света се намират – това е следващата стъпка в развиването на страната в областта на цифровите технологии.

- А в този момент, има ли нещо в Естония, което няма по какъв начин да направиш отдалечено и електронно? Или в действителност всичко е допустимо?

- Три са нещата. Не можеш да се ожениш електронно, да се разведеш електронно и третото – да продадеш или купиш неподвижен парцел електронно. За тези три неща би трябвало да се появите персонално. Иначе всичко останало към този момент е онлайн.

Днес страната може да се похвали с дигитализирането на 99% от публичните услуги. Ето за какво, определението за Естония като " първата цифрова република в света " звучи напълно разумно, тъй като тя съумя да направи своя огромен " Тигров скок ".
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР