Естония може да усвои ядрените технологии в партньорство със САЩ(снимка:

...
Естония може да усвои ядрените технологии в партньорство със САЩ(снимка:
Коментари Харесай


Естония може да усвои ядрените технологии


Естония може да усвои нуклеарните технологии в партньорство със Съединени американски щати
(снимка: CC0 Public Domain)

Съединените щати ще оказват помощ на Естония да оцени вероятностите и опциите за основаване на нуклеарна енергетика в страната като стъпка към декарбонизация. Не е ясно обаче дали и по кое време държавното управление на прибалтийската република ще вземе сходно решение.  

От февруари до септември 2022 година естонски чиновници и експерти по програмата FIRST на Държавния департамент на Съединени американски щати ще преминат виртуално образование за повишение на осведомеността по отношение на нуклеарните технологии и вероятностите за дребни модулни реактори, заяви.

Естония се причисли към програмата FIRST в края на 2021 година В бъдеще тази самодейност може да докара до създаване на нуклеарна енергетика в страната като ход към декарбонизация, само че изборът няма да бъде изработен скоро.
още по темата
Програмата „ Основна инфраструктура за отговорно потребление на технологиите за дребни модулни реактори ” (FIRST) се спонсорира от Държавния департамент на Съединени американски щати и досега коства на данъкоплатците 6,3 милиона $. Проектите FIRST се поддържат по целия свят.

Програмата е предопределена да задълбочи стратегическите връзки, да поддържа енергийните нововъведения и да форсира техническото съдействие със страните сътрудници за безвредна и сигурна нуклеарна енергийна инфраструктура.

На първия стадий естонски експерти и чиновници ще получат познания по въпросите на нуклеарната сигурност и отбраната. Според естонския министър на околната среда Ерки Сависаар, съдействието със Съединените щати посредством програмата за образование FIRST ще увеличи познанията на естонските експерти във връзка с въвеждането на и ще помогне на страната да вземе осведомено решение по отношение на включването на нуклеарната сила в енергийния микс.

Ако бъде взето такова решение, ще пристигна ред на националните разпореждания за нуклеарна сигурност, образованието на работната мощ, присъединяване на заинтригувани страни и оценката за избор на площадка за нуклеарна електроцентрала.

„ Тъй като Естония няма опит в потреблението на нуклеарни технологии и на страната липсват знания в региона, поддръжката и съдействието на държавното управление на Съединени американски щати в този развой са доста нужни и приветствани. В същото време образованието никога не е знак, че Естония към този момент е взела решение по отношение на или каквато и да е съответна реакторна технология ”, разяснява министър Сависаар.

Въпреки това, още през април 2021 година естонското държавно управление публично утвърди основаването на работна група за нуклеарна сила (NEPIO). Групата изследва опцията за въвеждане на нуклеарната сила в Естония въз основата на изследвания на актуалните технологии и планове в тази област.

NEPIO ще показа своите констатации и оферти на държавното управление не по-късно от септември 2022 г.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР