Естония може да купи произведени в САЩ изтребители F-16 и

...
Естония може да купи произведени в САЩ изтребители F-16 и
Коментари Харесай

Естония готова да купи изтребители F-16 за Украйна

Естония може да купи създадени в Съединени американски щати изтребители F-16 и да ги изпрати на Украйна. Това съобщи външният министър на балтийската република Урмас Рейнсалу, представен от ТАСС.

" Мисля, че това е доста рационално ", означи първият посланик на Естония в изявление за " Киев индипендънт ".

Рейнсалу обаче призна, че страната му сега не разполага с такива самолети.

На 9 март Белият дом заяви, че понастоящем не има намерение да образова украински водачи да ръководят изтребители F-16.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи, че към момента доставките на американски изтребители не са приоритет.

Въпреки това на 4 март беше обявено, че двама украински водачи са пристигнали в Съединените щати за потенциално обучение на западни щурмови самолети, в това число и F-16.

Кристофър Грейди, заместник-председател на Комитета на началник-щабовете на Съединени американски щати, съобщи, че доставките на F-16 за Украйна ще костват в действителност скъпо, само че средствата могат да бъдат изразходвани за нужните муниции за Киев.

Въпреки дейната акция на украинската страна, както и позициите на разнообразни наблюдаващи и елементарни хора, Съединени американски щати досега винаги са отхвърляли даването на Украйна на изтребители F-16. Някои други страни, като Нидерландия, изявиха подготвеност да изпратят такива самолети на Киев, само че не е ясно, дали те ще получат американско единодушие да го създадат, защото за изпращането на такива самолети, е належащо единодушието на страната производител.

Британският министър председател разгласи, че страната му няма да изпрати изтребители, но би помогнала на други страни, които решат да изпратят.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР