Естония, Латвия и Литва заявиха, че няма да присъстват на

...
Естония, Латвия и Литва заявиха, че няма да присъстват на
Коментари Харесай

Балтийските държави ще бойкотират ОССЕ

Естония, Латвия и Литва обявиха, че няма да участват на срещата на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) тази седмица, осъждайки предстоящото присъединяване на Москва в нея.

Трите някогашни руски страни оповестиха проектите си да бойкотират идната среща на върха на ОССЕ във вторник, като обявиха, че " надълбоко съжаляват " за решението да поканят съветския външен министър Сергей Лавров.

" Присъствието на Лавров на министерската среща на ОССЕ също по този начин рискува да легитимира Русия-агресор като легален член на нашата общественост на свободните народи, да омаловажи жестоките закононарушения, които Русия прави, и да се помири с грубото нарушение и неуважение на Русия към главните правила и задължения на ОССЕ ", обявиха те в взаимно изказване, като се позоваха на военната интервенция на Москва в Украйна. " Ние, министрите на Естония, Латвия и Литва, няма да участваме в това и няма да споделяме отговорността за следствията, които то ще сътвори. "

Киев също съобщи, че ще бойкотира събитието, което ще се организира в четвъртък и петък в Скопие, Северна Македония, а украинското външно министерство упрекна Русия, че е основала " екзистенциална рецесия в ОССЕ " и е трансформирала организацията в " пленник на своите прищевки и експанзия ".

" Трябва да съсредоточим общите си старания върху това по какъв начин да спасим ОССЕ от Русия, а не да изпращаме послания за опцията да се върнем към формите на съдействие, които съществуваха преди февруари 2022 година ", добави министерството.

По-рано тази седмица Лавров съобщи, че има намерение да се яви на конференцията на ОССЕ, откакто управляващите на Европейски Съюз заключиха, че визитата в Скопие няма да наруши западните наказания. Той обаче означи, че наличието му ще зависи от това дали България ще се съгласи да отвори въздушното си пространство за съветската делегация, като съобщи: " Ако се получи, ще бъдем там ".

 Както и в огромна част от останалата част на Европа, българското въздушно пространство е затворено за съветски самолети като част от глобите на Европейски Съюз, наложени предходната година. Но българското Министерство на външните работи позволи на Лавров да лети до Скопие за форума.

Руският външен министър продължи да подлага на критика ОССЕ и други огромни европейски органи, че са се трансформирали в " добавки на Европейски Съюз и НАТО ", само че изрази вяра за " избавяне " на ОССЕ като платформа за разговор сред страните.

 Москва взе участие в ОССЕ още от руско време; организацията е основана през 1975 година, с цел да обезпечи средства за възстановяване на връзките сред Съюз на съветските социалистически републики и Запада. От 2014 година в Украйна действаше мониторингова задача на ОССЕ, само че тя беше изтеглена малко преди началото на съветската атака предходната година. Москва неколкократно упрекна задачата, че пренебрегва нарушаванията, осъществени от Киев.

ОССЕ се състои от 57 членове, измежду които са всички страни от Европейски Съюз, Съединени американски щати и Канада.

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР