Естония, Латвия и Литва отправиха дипломатически протести в сряда към

...
Естония, Латвия и Литва отправиха дипломатически протести в сряда към
Коментари Харесай

Естония, Латвия и Литва протестират остро срещу Русия

Естония, Латвия и Литва насочиха дипломатически митинги в сряда към Москва, откакто съветската полиция разгласи водещи балтийски политици в лист за търсене поради унищожаването на монументи от руската ера, предава " Ройтерс ".

Трите балтийски страни в миналото са били ръководени от Москва, само че в този момент са членки на Европейския съюз и НАТО, а след съветската инвазия в Украйна се появиха като твърди поддръжници на Украйна и гласовити критици на Русия.

Премиерът на Естония Кая Калас и държавният секретар Таймар Петеркоп бяха в листата на търсените от полицията, както и министърът на културата на Литва Симонас Кайрис и към 60 сегашни и някогашни членове на Народното събрание на Латвия, съгласно Русия.

Руската държавна организация ТАСС съобщи във вторник, че балтийските чиновници са

упрекнати в " разрушение на монументи на руски бойци ", дейности, които се санкционират с пет години затвор съгласно съветския углавен кодекс.

Министерството на външните работи на Латвия съобщи в изказване, че работи с Европейски Съюз за решение на въпроса и се стреми да смекчи всеки риск за жителите на страната.

" Министерството... ще продължи да поддържа, с сътрудниците от Европейски Съюз и НАТО и с други страни в границите на интернационалните организации, въпроса за политически стимулираните случаи на Русия и извънтериториалните набелязвания ", се прибавя в него.

Междувременно Литва изиска нейните политици да бъдат извадени от листата.

" Тези съветски решения опонират на общопризнатите правила на интернационалното право, демонстрират опити за подправяне на предишното и показват пренебрежение към историческата памет на Литва ", написа външното министерство.

Естония в изказване съобщи, че нейните дипломати са " изразили отвращение " и са поискали пояснение от Кремъл.

" Министерството на външните работи също уведоми представителя на Русия, че тези стъпки на съветската страна няма да ни попречат да създадем вярното нещо и Естония няма да промени решителната си поддръжка за Украйна ", се споделя в известието.

 

 
 

 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР