Естония – малката балтийска държава с население 1.3 млн. души,

...
Естония – малката балтийска държава с население 1.3 млн. души,
Коментари Харесай

Естония иска да даде е-жителство на 10 млн. души в идните седем години

Естония – дребната балтийска страна с население 1.3 млн. души, желае да достави 10 млн. души по света с електронна еднаквост в идните седем години и половина.

Целта е много амбициозна, признава представителят на програмата за е-жителство Адам Ранг, представен от EUObserver. " Но ние сме стартъп, нуждаем се от амбициозни цели ". Засега страната има 20 000 е-жители. Те са записали 3256 компании там и половината са напълно нови бизнеси.

Придобиването на е-жителство в Естония разрешава на хора от целия свят да основат компания, която има достъп до целия обединен пазар на Европейския съюз. Тази опция е изключително известна измежду фрийлансъри, консултанти и търговци, работещи онлайн. Най-много подадени молби има от Финландия (14.5%), Русия (7.5%), Украйна (5.9%), Съединени американски щати (5.8%) и Англия (5.3%).

В седмицата след референдума за Брекзит броят им е счупил връх – 797 души са поискали електронно жителство. След напускането на Европейски Съюз то може да бъде решение за някои английски компании. " Ако имаш магазин за риба и пържени картофки, то не ти би трябвало. Нямаш потребност от достъп до единния пазар, нито ще търгуваш в евро ", изяснява Ранг, който е британец. " Но в случай че работиш като онлайн бизнесмен, като маркетингов съветник, в случай че продаваш услугите си онлайн, тогава то внезапно става доста привлекателно ".

При подаването на молбата се заплащат 100 евро, с които страната прави инспекция на индивида в описите на Европол, НАТО и Европейски Съюз, запазвайки си правото да откаже е-жителство. Процес за обжалване няма. Проверена е била даже немският канцлер Ангела Меркел, въпреки че на нея не ѝ се е наложило да заплаща стоте евро. " Ако си мислите, че това е скица, която да ползвате за скривалище, ще се разочаровате доста ", споделя Ранг.

На въпрос дали Естония пробва да се трансформира в данъчен парадайс, основният консултант на държавното управление по осведомителните въпроси Сиим Сиккут изяснява, че страната се интересува повече от спомагателните пари, които ще влязат в стопанската система. Компаниите, регистрирани по този метод, са похарчили към 6 млн. евро в нея, плащайки за локални услуги като банкиране и счетоводство. Освен това взимането на е-жителство не прави хората автоматизирано естонски жители или данъкоплатци - те към момента заплащат налози в страната, в която обитават.

Естония печели от налога върху труда, който е до момента е в размер на 1.5 млн. евро за двете години и половина, в които е работила програмата. Е-жителите би трябвало да платят и корпораттивен налог в размер на 20%, само че това се случва откакто са изплатени дивиденти.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР