Естествено, че не е опорочена процедурата, за първи път тя

...
Естествено, че не е опорочена процедурата, за първи път тя
Коментари Харесай

Ясен Тодоров: Процедурата за избор на членове за ВСС не беше опорочена

Естествено, че не е опорочена процедурата, за първи път тя се организира при условието за болшинство от Народното събрание, което изисква консенсус. Това не е политически избор, това е избор на хората. Мога да кажа доста положителни думи за новите членове. Нещата се трансформираха доста през последните 10 годни и в този момент съотношението на политическите партии почти отговоря на съотношението на членовете във Висш съдебен съвет. Това не са партийни кандидатури, това е вашето посланичество на парламентарна квота, в случай че политическата мощ е показана в Народно събрание значи вие сте показани във Висш съдебен съвет. Това съобщи в изявление за bTV членът на предходния състав на Висшия правосъден съвет Ясен Тодоров.
" Тези кандидатури бяха показани най-малко преди няколко месеца. Всеки, който се интересува, е имал опция да наблюдава в елементи ", изясни още той.
" Ще имате други посетители в студиото, които да би трябвало да дават отговор на новите въпроси, а такива ще има сигурно, както и напън върху новия Висш съдебен съвет, поисквам да не е по този начин, само че знаците от начало не са такива ", добави Тодоров.
По думите му Висш съдебен съвет е бил " подложен на критика от избран вид медии, което е обикновено, няма по какъв начин да си любим на всички, животът е подобен. "
Тодоров разяснява, че за него оставката на Калоян Топалов е мистерия: " Приемам я малко като абдикация. Ако всичко беше наред в Софийски градски съд (СГС), ние не трябваше да обсъждаме правосъдната система, тъй като там се гледат най-важните каузи. "
Припомняме, че на 20 септември депутатите избраха 11-те членове в новия състав на Висшия правосъден съвет (ВСС) от парламентарната квота. Това се случи без особени изненади, като беше спазена предварителната сделка за формула 4:3:2:2 (ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи, Обединени патриоти). Всеки един от претендентите трябваше да получи необятна поддръжка - най-малко 2/3 от депутатските гласове, само че в действителност в Народното събрание беше събрано невиждано болшинство за множеството, като върхът беше 228 гласа за Драгомир Кояджиков, повдигнат от Българска социалистическа партия.
Новите кадровици ще застъпят на 3 октомври, когато изтича 5-годишният мандат на настоящия състав на Висш съдебен съвет.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР