Естествените елхи, които украсиха празниците ни, могат да имат втори

...
Коментари Харесай

Васил Терзиев: Естествените елхи могат да имат втори живот!

„ Естествените елхи, които украсиха празниците ни, могат да имат втори живот. Достатъчно е да изберем по какъв начин. “

Това написа в обществената мрежа Фейсбук кметът на София Васил Терзиев . Той акцентира, че елхите в саксия , в случай че хората са предпочели такива, могат да бъдат засадени в междублоковите пространства . За задачата жителите на столицата би трябвало да се извърнат към еколога, който дава отговор за техния регион и той може да уточни подобаващото място за засаждане. 

„ Ако си представяте коледното ви дърво да бъде засадено в парк или социална градина, потърсете подпомагане от дирекция „ Зелена система “ на Столичната община. Желаещите могат да заявят определената локация на имейл [email protected].
Важното и в двата случая е, че при засаждането на елхата би трябвало да се съобразят метеорологичните условия и мястото. Средната денонощна температура би трябвало да е над 0 градуса, а мястото не би трябвало да е на терен с подземна инфраструктура, тъй като е доста евентуално дървото да не захване “ , изясни още кметът Васил Терзиев. И акцентира:

„ За тези, които желаят да дадат нов живот освен на едно дърво, а на цели паркове и градини – не изхвърляйте елхите в общия боклук, а ги поставете до сивите железни контейнери. Ние ще ги съберем със профилиран автомобил и ще ги транспортираме до общинската Инсталация за биологично отнасяне на зелени боклуци, където се създава биотор компост. Компостът е доста скъп за растенията и се употребява за обогатяване на почвата в софийските паркове и градини. “

За хората в регион „ Кремиковци “ (с. Челопечене и с. Яна) и регион „ Връбница “ има обособени места за изхвърляне на зелени боклуци целогодишно, където могат да оставят своите естествени елхи.

Терзиев прикани те да не бъдат изхвърляни :

„ Заедно в действителност можем да им дадем втори живот. “

В Бургас също има самодейност за засаждане на живите елхи на открито . Подробности можете да видите. 

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР