ескалира непрекъснато и е трудно да се предвиди докъде ще

...
ескалира непрекъснато и е трудно да се предвиди докъде ще
Коментари Харесай

БСК очаква рязък скок в цените на определени вносни стоки от Украйна

ескалира непрестанно и е мъчно да се планува до каква степен ще се разпростре. Затова е мъчно да се създадат и количествени оценки за последствията. Отсега е ясно, че борсовите артикули, каквито са торовете, няма да бъдат наранени значително. Дори е допустимо цените на торовете да се повишат, както това се случи с доста други борсови артикули. Някои нишови артикули в износа ни евентуално ще пострадат - фармация, електрически произведения за дома (напр., бойлери, които заемат 6-7 място в износа ни за Украйна), множеството капиталови артикули, какаови произведения, парфюмерия и козметика, видео игри. Макар и отвън статистиката, може да се чака, че износът на специфична продукция ще нарасне. Това плануват специалистите от Българската стопанска камара.

От БСК допълват, че в носът от Украйна е мощно доминиран от първични материали и борсови артикули, като производството им ще се наруши и количествата ще намалеят , а българските вносители ще се преориентират към други снабдители. Според специалистите проблемите по-скоро са свързани с внезапния скок на цените им. Те прецизират, че опасност съставлява вносът на аварийни елементи за сервиз на украинско съоръжение (строителни и минни машини). От Стопанската камара прецизират, че към половината от вноса на пелети за горивни камери в България идва от Украйна и в случай че този импорт намалее, цените на вътрешния пазар ще набъбнат още повече.
 Гражданите ще платят цената на войната
Гражданите ще платят цената на войната

Петър Витанов чака доста високи цени на петрола и газа

На микро равнище са вероятни много по-големи разтърсвания при компании, чиято активност е обвързана преобладаващо с Украйна. Очаква се входящият туризъм от Украйна да намалее най-вече, в резултат на което компании, разчитащи главно на украинския пазар, ще би трябвало бързо да се пренасочат.

От БСК означават, че българският експорт за Украйна варира в границите 250-350 благ. евро годишно , за 2021 година - 400 благ. евро. Изнасяме главно торове, фармация, машини и електротехнически произведения. Вносът е 500-600 благ. евро, за 2021 година надвишава 800 благ. евро. Вносът е съсредоточен в полупродукти от желязо или от нелегирани стомани, слънчоглед и амоняк. Туристите от Украйна са 300-500 хиляди годишно допреди ковид-пандемията , а взаимните вложения са епизодични.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР