Ескалацията на конфликта не само би застрашила живота на американци,

...
Ескалацията на конфликта не само би застрашила живота на американци,
Коментари Харесай

National Interest: Политиката на Джо Байдън за Украйна върви към катастрофа

Ескалацията на спора освен би заплашила живота на американци, само че и рискува да въвлече Съединени американски щати в по-широка борба с Русия
Политиката на Джо Байдън за Украйна върви към злополука. Позволяването на Украйна да употребява американски оръжия за нанасяне на удари по цели на съветска територия усилва риска от ескалация, без доста да подкрепи украинския потенциал. Това пишат в публикация за Робърт Кларк и Джейсън Биърдсли.

„ НАТО е изправен пред забележителна повратна точка в поддръжката си за отбраната на Украйна против Русия. Администрацията на Байдън, в крачка с няколко от европейските съдружници на Съединените щати, утвърди потреблението на американски оръжия за нанасяне на удари по цели на съветска територия към украинския град Харков.

Решението дойде месеци откакто френският президент Еманюел Макрон намерено изложи концепцията войските на НАТО да се причислят към борбата в Украйна. Докато Белият дом отхвърли тази опция, военачалник Чарлз К. Браун младши, ръководителят на Съвета на началник-щабовете, призна неизбежността в последна сметка да изпрати военни инструктори, които да ускорят подготовката на преди малко наборните украински войски за фронтовите линии. Изявленията както на него, по този начин и на Макрон катапултират войната в непозната територия, създавайки благоприятни условия за забележителна ескалация, като в същото време способстват малко за способността на Украйна да трансформира действителностите на бойното поле.
 
Разрешението на Байдън да употребява американско съоръжение за нанасяне на удари по цели в Русия покрай Харков разкрива американската политика, връщаща се към началото на Студената война – до момента в който американската военна помощ е била употребена за атакуване на руски и съветски сили, тя в никакъв случай не е била упълномощена намерено да удря цели в границите на Съветския съюз или самата Русия (със забележителното изключение на американската интервенция в Руската революция от 1918–1920 г.). Украйна към този момент потвърди, че желае да употребява свои лични муниции с огромен обхват, с цел да порази цели, свързани с позицията на нуклеарната защита на Русия - като нуклеарни стратегически бомбардировачи във въздушната база Енгелс по-рано по време на войната и радар за ранно предизвестие за нуклеарна защита единствено преди няколко седмици. Това основава голям риск Москва да схване тази смяна в политиката като първи стадий от съществено разширение на спора за раздробяване на съветската страна и свалянето на Владимир Путин ”, се споделя още в публикацията.
 
„ В Украйна американските инструктори няма да бъдат просто пасивни наблюдаващи. Съавторът Джейсън Биърдсли персонално взе участие в съветването и подпомагането на задачи по време на своите двадесет и две години във въоръжените сили на Съединени американски щати. Те вземат участие интензивно в ръководенето и насочването на локалните сили, като евентуално се озовават измежду бойни сюжети. 

Правилата за ангажиране на обучители и съветници разрешават бойно присъединяване, в случай че бъдат атакувани. Тази отбранителна поза, въпреки и нужна за самоотбрана, усилва вероятността американските бойци да се включат в директен пердах с съветските сили ”, пишат създателите в публикацията.
 
Всичко това подчертава рисковете, пред които ще се изправят американските обучители в Украйна. Потенциалът за директен контакт с съветските сили, без значение дали съзнателно или инцидентно, може да има далечни последствия. Ескалацията на спора освен би заплашила живота на американския личен състав, само че и рискува да въвлече Съединените щати в по-широка борба с Русия ”, пишат още създателите.

Робърт Кларк е шеф на маркетингова тактика за външна политика в Stand Together. Коментарът му за външната политика на Съединени американски щати се появи в The American Conservative, Realist Review и Financial Times. 

Джейсън Биърдсли е шеф на самодейностите на ветераните в Stand Together и старши консултант на загрижените ветерани за Америка. Той служи в продължение на двадесет и две години в армията и флота на Съединените щати.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР