Ескалация в третия ден от протестите в Скопие срещу предложението

...
Ескалация в третия ден от протестите в Скопие срещу предложението
Коментари Харесай

Ван дер Ламбе гори плакат в Скопие

Ескалация в третия ден от митингите в Скопие против предлагането на Европейски Съюз за преговорна рамка за Република Северна Македония под мотото „Ултиматум – Не, благодаря“.

Докато на спонтанната сцена упрекнатият в палежа на Културния център „ Иван Михайлов “ в Битоля Ламбе Алабаковски – Ван дер Ламбе, палеше лист с надпис „ Преспанско съглашение, българско съглашение, френско предложение, фашизъм “ с думите: „ Ако моята диагноза е пироман, вашата е предатели “, част от протестиращите пробиха металните ограждения пред постройката и влязоха в двора на постройката на държавното управление.

Към постройката полетяха яйца и рола тоалетна хартия, чуха се взривяващи се пиратки, а част от протестиращите се оказаха лице в лице с компактен полицейски кордон с щитове, предаде кореспондентът на Българска телеграфна агенция Маринела Величкова.

Протестиращите освиркваха, скандираха „ Оставка “, и  „Никога Северна, единствено Македония“, след което се разделиха и част от тях потеглиха към постройката на Народното събрание, само че по-голямата част останаха пред постройката на държавното управление.

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски прикани за следващ път за отменяне на френското предложение. Според него то означавало „българска асимилация“, оповестява БГНЕС.

В офанзивата против предлагането на Макрон се включиха Светият синод на македонската черква, Академията на науките и най-различни учени, в това число и пенсионирани дипломати, както и някогашният президент Георге Иванов, който се смята за бащата на антиквизацията на Македония по време на режима на Никола Груевски.

По-рано екстремисти от крайно-дясната групировка „Родина“ подпалиха европейското знаме пред постройката на Министерския съвет в Скопие.

Източник: Нова телевизия
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР