Есента и зимата имат своя чар, но извън красотата на

Есента и зимата имат своя чар, но извън красотата на ...

Важни витамини и минерали за силен имунитет.


Есента и зимата имат своя чар, но извън красотата на тези два сезона, дебнат настинки и грип. Посрещайки ги знаем, че е важно да се погрижим за имунитета си, набавяйки си някои важни витамини и минерали, чрез полезни храни или хранителни добавки (преди прием на добавки се консултирайте с лекар).

Вижте освен витамини А, Е и селен, от какво се нуждае тялото ви през есента и зимата.

Цинк

Цинкът е мощен антиоксидант, който противодейства на свободните радикали, подпомага възстановяването на тъканите, балансира хормоните и поддържа доброто храносмилане и силен имунитета.

Недостигът на минерала може да се усети като слабост, умора, чести настинки. Храни богати на цинк са спанак, говеждо месо, боб, морски дарове, тиквени семки, ядки.

Витамин D

През есенно-зимните месеци, рискът от дефицит на витамин D значително се повишава, тъй като през зимата не се излагаме така активно на слънчевите лъчи. Този дефицит от своя страна повишава риска от депресия. Витамин D ни помага да усвояваме и метаболизираме основни минерали, които са важни за правилното развитие на клетките и регулира имунната система. Всичко това е важно, за да бъдем в добро здраве. Витаминът може да си го набавите, консумирайки млечни продукти, яйца, гъби, черен дроб, по-мазни риби.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
Автор: Михаела Лазарова

Източник: dnes.bg