Есента е сезонът, в койтозапочвамиграцията на птиците към по-топлите места

...
Есента е сезонът, в койтозапочвамиграцията на птиците към по-топлите места
Коментари Харесай

3-ти октомври е Европейски ден на птиците

Есента е сезонът, в койтозапочвамиграцията на птиците към по-топлите места и това е мотив 3-ти октомври да бъде определен за Европейски ден на птиците. През март 1902 година в Париж е призната Конвенция за отбрана на потребните птици. Тя влиза в действие декември 1906 година По-късно, през 1950 година документът е обновен.

Птиците са тясно свързани с индивида и са одомашнени и селекционирани за приемане на артикули от тях. Използват се за месо, яйца, перушина, кожи. Отглеждат се и като паркови или декоративни животни. Други са предмет на състезателен лов и по-рядко лов за издръжка.Някои от типовете са красиво оцветени, други пеят хубаво. В античен Рим гъските даже са послужили като пазачи. В България с сходна цел са отглеждани белите ангъчи. Различни пернати красавци са част от гербовете на градове и страни по света. Имало ли е птица Ливер? Трудно някой ще ви каже. Но може да видите изображението й от 1350 година върху градския щемпел на Ливърпул. Лесно е да се направи връзка с името на града… Кой е признакът за благополучие и обич в Ахтопол? – Кукумявката Агао! Според преданието, тя избавила двама влюбени. В нейна чест селището било наречено Агаполис, град на Агао. Съществувал ли е Феникс? За митичните му възкресения от пламъците описват митове и в античен Египет, и в Арабската пустиня, на европейския континент, в Южна Америка.Извън митологията, тъжната статистика гласи, че сега над 1200 типа птици са застрашени от изгубване.

България е една от европейските страни с най-голямо биоразнообразие. У нас се срещат 429 типа птици. През територията на България минават две въздушни автомагистрали на прелетните птици: Виа Аристотелис (Задбалканския път) през долината на река Струма, Софийското поле и Искърското дефиле и Виа Понтика – един от основни направления на миграция на птиците от Европа към Африка,който върви над Странджа и по бреговата линия на Черно море. Този маршрут следват доста типове грабливи, водолюбиви и пойни птици, всред които 78% от всички бели щъркели и цялата популация на розов пеликан в Европа, както и извънредно редките типове царски орел, египетски и белоглав лешояд.

Специален план

Къде мога да запазвам крипто активите си?

Един от пунктовете по Виа Понтика, където мигриращите птици обичайно стопират да почиват, а някои и остават да зимуват и гнездят, са Бургаските влажни зони. Тук орнитолози и фенове на птици от цяла Европа се стичат, с цел да следят птиците.

Основната цел на Европейските дни на птиците е да се притегли вниманието на хората върху тях, да се насочи то към проблемите на отбраната на местообитанията на птиците, да се увеличи осведомеността на необятната общност по отношение на миграцията и опазването на международно застрашените типове и техните местообитания, както и запазване на природата като цяло.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР