Есента дойде, а с нея и времето за туршии. Традиционното

...
Есента дойде, а с нея и времето за туршии. Традиционното
Коментари Харесай

Мъка на пазара: Старци молят за вересия, зелето бори „туршията от джинджифил“

Есента пристигна, а с нея и времето за туршии. Традиционното за сезона зеле е най-търсено сега на пазара. По какво се познава обаче българският вид „ Кьосе “, споделя Медиха - аграрни производител от Кърджали, написа 24Родопи.
„ Българското зеле, като го обърнеш, от долната страна има пет ръба. А листата като ги вземеш в ръка, би трябвало да се ронят, тъй като са нежни “, коментира дамата.

Цената на кг зеле сега е 80 стотинки. Тя обаче се оказва непостижима за огромна част от пенсионерите.

„ Миналата година купуваха по 20 до 50 кг. Тази година възрастните нямат опция, най-вече по 5 до 10 кг. Дори ни се молят да ги записваме до пенсия. Като си я вземат тогава да ни платят “, твърди Медиха и добавя:

„ Старите хора едвам си купуват медикаментите. Идват с жълти стотинки. Случвало ни се е да не им взимаме пари или пък просто ги изчакваме до пенсия в множеството случаи “.

Като цяло оборотът на пазара в Кърджали тази година бележи сериозен спад. От средата на октомври се е намалил, споделят търговците. Обясняват обстановката с пандемията и произлизащите от нея последствия - боязън, безработица, ниски приходи.

И до момента в който през месец март се купуваха съществено количество джинджифил и лимони за лек, през днешния ден търговците настояват, че не е по този начин. В момента цената на кг джинджифил варира от 13 до 15 лева, до момента в който при започване на годината бе скочила до 25-30 лева Лимоните сега са 4 лева за кг.

Предвид обстановката към ковид, ограниченията на Пазара на производителите още веднъж са налице. Задължително е носенето на маски и спазването на отдалеченост от метър и половина.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР