Есента до момента и силно благосклонна към нас, октомври бе

...
Есента до момента и силно благосклонна към нас, октомври бе
Коментари Харесай

Задава ли се зимата на хоризонта?

Есента досега и мощно благосклонна към нас, октомври бе един от най-топлите в история на страната, ноември стартира с доста меко време и досега е благоразположен към нас. Но...вероятно следва смяна, която може да ни донесе и типично зимно време.

Динамиката в процесите над Югоизточна Европа се засилава, ще се зараждат средиземноморски циклони, което е рецепта за превалявания и променливовреме.

Още в събота средиземноморски цоклон ще донесе облаци, тъмно време и превалявания от дъжд, а по високите елементи на планините и от сняг. Валежитеще обзет цялата страна, само че в другите региони количесвата на превалявания ще е друго. Всички, които ще пътуват в съботния ден би трябвало да бъдат деликатни и да се преценяват с неприятното време.

В неделя ще настъпи краткотрайно усъвършенстване и облачността ще се раздра и намалее, температурите ще останат без особена смяна - сред 9 - 13, 14 градуса.

В понеделник южно от страната ще минава центъра на ниско налягане, нов средиземноморски циклон, който по данните все още, ще засегне с повече превалявания основно южните региони на страната. На места в планините там ще има и значителни превалявания, като те ще са от сняг, по високите елементи - над2000 метра.

Съществува и възможност цетъра на циклона да мина по по северен път и тогава преваляванията да обзет и по северни региони от страната. Това ще разберем в неделя от краткосрочните прогнози.

От вторник до петък времето ще бъде по-стабилно, превалявания не се чакат, температурите едва ще се покачат, изключително в четвъртък и петък, северно от планините, с цел да достигнем до събота, когато чакаме серизно смяна на времето.

Над Средиземноморието ще се образува нов, бездънен циклон, който ще окаже съществено въздействие на времето над страната.

Тогава е допустимо да се образува такава конюнктура, която да обърне есента в зима. Ще разберем със несъмнено в средата на идната седмица.

Как наподобяват нещата в момената за края на идната седмица?

Още в събота се чакат да стартират превалявания от дъжд, които към края на деня да премивата в сняг по високите полета на Западна България. Тъй като циклонът ще е добре завършен преваляванията евентуално ще бъдат обилни тук-там. В планините ще се образува и снежна завивка, като сняг ще вали и в по-ниските планински региони.

Облачното време и преваляванията с спирания ще продължат и вначалото на седмицата.

В интервала след 20 ноември се чака по-студеното време да се задържи и да сесъздадат още благоприятни условия за превалявания, в това число и от сняг.

Но това е предварителна прогноза за трендовете. Може да се окаже, че третата десетдневка на ноември да е преходна към зимата.

Нека имаме едно мислено, защото има към девет дни до края на идната седмица, е допустимо прогнозите да претърпят основна смяна.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР