ЕС заяви, че е в пълно несъгласие с позицията на

...
ЕС заяви, че е в пълно несъгласие с позицията на
Коментари Харесай

ЕК попари Турция за ЕС и я порица за позицията й за Хамас

Европейски Съюз съобщи, че е в " цялостно противоречие " с позицията на Турция по отношение на Хамас , откакто президентът Реджеп Тайип Ердоган назова палестинската ", написа " Файненшъл таймс ".

Упрекът на Европейската комисия пристигна в отчет, оповестен в сряда, който обрисува " съществени дефекти " във действието на демократичните институции в Турция , както и " утежняването на човешките и главните права " в страната.

Твърдият език е последният знак за това по какъв начин връзките сред Турция и Европа остават напрегнати , даже откакто Ердоган назначи това, което доста анализатори видяха като по-приятелски надъхан към Запада кабинет след изборната си победа през май. Оценката на Комисията за Турция е постоянна част от от дълго време закъсалите договаряния за присъединение на Анкара към Европейски Съюз .

Все по-категоричното наказание от страна на Ердоган на интервенциите на Израел в Газа и непрекъснатите рецензии към поддръжката, която еврейската страна получава от западните съдружници, е източник на безпокойствие в европейските столици, както и във Вашингтон, съгласно няколко дипломатически източника.

Миналия месец Ердоган сподели на членовете на политическата си партия в Народното събрание, че " Хамас не е терористична организация, а освободителна група, муджахидинска група, която се бори да отбрани своите земи и жители ". Европейски Съюз и Съединени американски щати считат Хамас за терористична организация.

Турският президент повтори тези мнения на скорошен протест в Истанбул , където назова Израел " военнопрестъпник " поради бомбардировките му над Газа. в управлявания от Хамас анклав от експлоадирането на войната, съгласно представители на Газа.

" Реториката на Турция в поддръжка на терористичната група Хамас след офанзивите й против Израел на 7 октомври 2023 година е в цялостно несъгласие с метода на Европейски Съюз ", сподели комисията. Атаката на Хамас против Израел умъртви 1400 души, съгласно израелски публични лица.

Оценката за Турция също по този начин предизвестява за " оттегляне " в демократичните институции на Турция и главните права на индивида. Това включва угриженост по отношение на " отхвърли на Турция да извърши някои решения на Европейския съд по правата на индивида ".

Законодателното крило на Съвета на Европа, което следи Европейски съд по правата на човека, предишния месец издаде неодобрение, откакто върховен турски съд удостовери доживотна присъда против филантропа Осман Кавала по обвинявания в опит за събаряне на държавното управление. Преди това Европейски съд по правата на човека прикани Турция да освободи Кавала, заявявайки, че не е разкрил " обстоятелства, информация или доказателства ", които да оправдаят задържането му.

Турция отвърна мощно, като съобщи, че Съветът на Европа е отговорен за " историческа неточност " и упрекна организацията в " инструментализиране на правосъдните процеси за политика ".

В отчета на комисията се споделя още, че до момента в който общите избори в Турция, извоювани от Ердоган през май, са " предложили на гласоподавателите избор сред същински политически други възможности и присъединяване на гласоподавателите остава високо .. пристрастното медийно отразяване и неналичието на равни условия дадоха безпричинно преимущество на настоящия президент ".

В него също се споделя: " Политическият плурализъм в Турция продължава да бъде подкопаван от насочването към опозиционни партии и обособени членове на Народното събрание. "

Докладът в сряда пристигна в основен миг в връзките сред Турция и Европа , като Европейски Съюз и Съединени американски щати упорстваха Турция да утвърди . Ердоган изпрати мярката до Народното събрание, който се управлява от коалиция, ръководена от неговата политическа партия, само че тя към момента не е напуснала комисията по външна политика, която би трябвало да я утвърди, преди да бъде гласувана от законодателите на страната.

Турция , която се пробва да притегли пресен западен капитал за своята икономическа промяна , също лобира мощно за либерализиране на визовия режим на Европейски Съюз за своите жители.

Турското външно министерство не отговори на искане за коментар.
 Ердоган анулира пътуването си до Израел и назова бойците на Хамас Обновена
Ердоган анулира пътуването си до Израел и назова бойците на Хамас " освободители "

Израел реагира остро на думите му
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР