ЕС засега не планира да спре издаването на туристически визи

...
ЕС засега не планира да спре издаването на туристически визи
Коментари Харесай

ЕС не планира да спре издаването на туристически визи на обикновените руснаци

ЕС към този момент не възнамерява да спре издаването на туристически визи на елементарните руснаци, съобщи през днешния ден говорителката на Европейската комисия по вътрешните работи и миграцията Анита Хипер, представена от в. " Файненшъл таймс ".

Тя сподели това, откакто премиерките на Естония и Финландия, Кая Калас и Сана Марин, приканиха за такава мярка поради съветската инвазия в Украйна.

" Европейски Съюз отчасти прекрати действието на съглашението с Русия за улеснение на издаването на визи ", напомни Хипер в своето изказване. Говорителката на Европейската комисия означи, че мярката е ориентирана единствено към " хора, близки до съветския режим. Засега тя не визира елементарните съветски жители. "

" Страните членки (на Европейския съюз) разполагат със забележителна независимост на деяние да понижат или спрат издаването на дълготрайни визи и на разрешителни за престояване в сходство с националното си законодателство ", обърна внимание Хипер.

В същото време говорителката на Европейската комисия акцентира, че " постоянно ще има категории хора, за които би трябвало да се издават визи ". Тя уточни като съответни образци " филантропичните случаи, членовете на фамилиите (на съветски изгнаници в ЕС), публицисти и дисиденти ".

Финландия, която граничи с Русия, записва растеж на съветските туристи, влизащи на нейна територия, постоянно с визи от други страни от Европейски Съюз. След това доста от тези хора не престават към трети страни, възползвайки се от свободата на придвижване в Шенгенското пространство, написа " Файненшъл таймс ".

Въпросът за прекъсване на издаването на туристически визи на руснаци към този момент е издигнат на европейско ниво и се чака да бъде разискван публично на идната среща на върха на Европейски Съюз през октомври, сподели източник, осведомен с хода на полемиката.

Няколко страни от Шенгенското пространство желаят да лимитират напредването на съветски жители и в това време да оставят границите си отворени. Други страни обаче демонстрират нерешителност що се отнася до затварянето на границите на Европейски Съюз за всички съветски жители, отбелязва английският ежедневник.

Неназован представител на Европейския съюз се разгласи срещу налагането на цялостна възбрана за влизането на руснаци. " Как въобще ще контактуваме с тях тогава? ", попита той и добави, че също така " руснаците, които не поддържат войната, би трябвало да могат да пътуват ".

Вчера украинският президент Володимир Зеленски прикани западните страни да не позволяват на своя територия жители на Русия, " тъй като руснаците лишават непозната земя ".

Днес представителят на Кремъл Дмитрий Песков увери, че опитите за уединяване на Русия " нямат вероятност ", и предвижда, че европейските страни скоро ще се уморят от поддръжката си за Украйна на фона на високите цени на енергоносителите.

" Зеленски би трябвало да разбере, че европейските страни, които се пробват да санкционират Русия, интензивно заплащат сметката за това. Рано или късно тези страни ще стартират да питат дали Зеленски прави всичко както би трябвало и за какво техните жители би трябвало да заплащат за неговите прищевки ", сподели Песков.

По мотив апела на Естония и Финландия, представителят на Кремъл разяснява, че няколко страни, към този момент приети от Русия за вражески, стигат до безумство " в своята неприязън " към нея. " Много от тези страни " вършат такива изказвания, каквито безусловно преди 80 години чувахме от центъра на Европа ", сподели той, визирайки реториката на нацистка Германия.

В същото време Песков изрази убеденост, че в последна сметка " здравият разсъдък " ще надделее и " тези, които направиха такива изказвания, ще се опомнят ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР