ЕС започва разследване на китайските субсидии за електрически превозни средства

...
Европейският съюз започна разследване на китайските субсидии за производителите на
Коментари Харесай

Европейският съюз започна разследване на китайските субсидии за производителите на електрически превозни средства, поради опасения, че плащанията вредят на европейските компании.

„Сега световните пазари са наводнени с по-евтини китайски електрически автомобили, а цената им се поддържа изкуствено ниска от огромни държавни субсидии. Това изкривява нашия пазар“, каза президентът на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред законодателите на ЕС в сряда.

„Тъй като не приемаме това изкривяване отвътре на нашия пазар, не приемаме това и отвън“, каза фон дер Лайен. „И така, мога да обявя днес, че комисията започва антисубсидийно разследване на електрически превозни средства, идващи от Китай.“

Сондата е най-известният случай срещу Китай, откакто разследване на ЕС за китайски слънчеви панели едва избегна търговска война преди десетилетие.

Комисията ще разполага с до 13 месеца, за да прецени дали да наложи мита над стандартните 10 процента за ЕС за автомобили.

Антисубсидийното разследване обхваща автомобили с батерии от Китай, включително произведени там некитайски марки, като Tesla, Renault и BMW.

Този ход е победа за Франция, която изрази опасения, че Европа ще изостане по време на зеления преход, ако не бъде по-настоятелна, когато се сблъска с предполагаемия протекционизъм на Китай.

Но някои държави-членки на ЕС, включително Германия, се притесняват да не ядосат Пекин, тъй като разчитат на търговски отношения с Китай, въпреки че Берлин приветства разследването в сряда.

Лидерите на Китай помогнаха страната да се превърне в най-големия пазар за електрически превозни средства, като инвестираха милиарди долари в субсидии, за да получат ранна преднина в това, което се смята за обещаваща индустрия.

Глобалните производители на автомобили са изправени пред нарастваща конкуренция в родните си региони от китайски марки, които заемат пазарен дял.

Производителите на електрически превозни средства, включително BYD Auto и подразделението Zeekr на Geely Group, започнаха продажби тази година в Япония и Европа. Geely също притежава шведската Volvo Cars и нейната изцяло електрическа луксозна марка Polestar.

Фон дер Лайен каза, че Европа е отворена за конкуренция, но „не е за надпревара към дъното“.

Европейските производители на автомобили приветстваха разследването на ЕС като „положителен сигнал“.

„Европейската комисия признава все по-асиметричната ситуация, пред която е изправена нашата индустрия, и обръща спешно внимание на изкривената конкуренция в нашия сектор“, каза Сигрид де Врис, генерален директор на Европейската асоциация на производителите на автомобили.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР