ЕС удари американския гигант в производството на чипове Qualcomm с

...
ЕС удари американския гигант в производството на чипове Qualcomm с
Коментари Харесай

ЕС глобява с 997 млн. евро американска компания

ЕС удари американския колос в производството на чипове " Qualcomm " с антитръстова санкция от 997 милиона евро. " Qualcomm " са платили на " Apple " да употребява извънредно техните чипове в телефони и таблети, съобщи БГНЕС.

Комисарят по конкуренцията на Европейски Съюз Маргрет Вестагер съобщи, че с постигането на съглашение с " Apple " през 2011 година " Qualcomm " " е злоупотребил с господството си на пазара ", незаслужено изключвайки конкурентни производители на чипове като " Intel ", оставяйки потребителите без избор.

Глобата е последният удар, нанесен от Европейски Съюз против софтуерните колоси в Съединени американски щати, както и нов удар за " Qualcomm ", водещ международен снабдител на чипове за смарт телефони, след друга антитръстова санкция от 800 млн. $, наложена предходната година от тайванските управляващи.

" Qualcomm " утвърди позицията си, като нелегално изключи от пазара съперниците за повече от пет години ", съобщи Вестагер на конференция.

" Между 2011 година и 2016 година " Qualcomm " заплати милиарди щатски долари на основния клиент " Apple ", а заплащането беше, с цел да попречи на " Apple " да купува от съперници ", сподели Вестагер.

" Това значи, че никой съперник не би могъл дейно да играе против " Qualcomm " на този пазар, без значение какъв брой положителни са техните артикули. "

Сделката включва комплекти от електронни съставни елементи в интегрална скица, които разрешават на смарт телефони да изпращат и получават гласови повиквания и данни по мобилни мрежи, за потребление при видео диалози и потребление на интернет.

Датският комисар съобщи, че " Qualcomm " е " лимитирал потребителите и другите компании от по-голям избор и нововъведения ".

Вестагер съобщи, че траялото две години и половина следствие на Европейски Съюз е разкрило вътрешни документи на " Apple ", показващи, че от тази компания на няколко пъти " съществено са се замисляли да се трансферират " на съперника на " Qualcomm " - " Intel ".

Понастоящем " Qualcomm " и " Apple " са вплетени в сериозен правосъден спор за патенти и хонорари.

Производителят на " iPhone " заведе правосъдно дело в Съединени американски щати през януари 2017 година, обвинявайки " Qualcomm " в корист с пазарната си мощност за някои мобилни електронни съставни елементи в интегрална скица, с цел да изиска несправедливи хонорари.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР