ЕС твърди, че свободата на словото е твърде важна, за

...
Коментари Харесай

Какви опасности крие новият турски закон за социалните медии

ЕС твърди, че свободата на словото е прекомерно значима, с цел да бъде контролирана от компании. Активисти пък настояват, че турският закон за обществените медии демонстрира какъв брой рисково е да бъде контролирана от държавните управления.

Турското законодателство изисква уеб страниците с над 1 млн. гости дневно да назначат от април локален представител, който да ползва правосъдни решения за унищожаване на наличие. Освен това световните платформи би трябвало да съхраняват данни на консуматори в Турция - процедура, позната като локализиране на данни - което съгласно критиците може да усили контрола на държавното управление над жителите.

Правозащитници показват, че новите правила, които постановат тежки санкции, забрани за реклами и ограничение на трафика, в случай че обществените медии не спазят крайния период през април, може да ги направи съучастници в ограничението на гражданските свободи. Twitter, една от фирмите, които отлагаха да последно решението си, разгласи през март, че се причислява към Фейсбук и Гугъл и също назначава локален законов представител, с цел да избегне ампутиране на достъпа на турските си консуматори.

" Този закон идва на фона на внезапна деградация на интернет свободата в Турция в последното десетилетие и може да се окаже последният гвоздей в ковчега на онлайн свободата на словото. Това е стъпка към киберавторитаризъм ", предизвестява пред Politico Катрин Гроте, откривател в плана " Свобода в интернет " на Freedom House

Новият закон в Турция демонстрира една от заплахите държавните управления да контролират свободата на изложение в интернет. Докато в западните страни ръководещите притискат обществените медии да подхващат ограничения във връзка с дезинформацията по тематики като COVID-19 и избори, то турският президент Реджеп Тайип Ердоган твърди, че техният максимален грях е " безнравствеността ".
Последната граница
Ердоган насочва вниманието си към интернет, откакто огромна част от обичайните медии към този момент са под контрола или на държавното управление, или на компании, близки до ръководещата партия. Сега със закона за обществените медии президентът може да запуши и една от последните останали относително свободни зони за политически спор, въпреки държавното управление към този момент да лимитира и нея посредством преследването на хора поради посланията им в онлайн платформи. Само през 2019 година в Турция близо 36 000 души, в това число 300 малолетни, са били разследвани за обиди против президента.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР