ЕС трябва да започне да ориентира миграционната си политика спрямо

...
ЕС трябва да започне да ориентира миграционната си политика спрямо
Коментари Харесай

Асен Василев: ЕС трябва да започне да ориентира миграционната си политика спрямо знанията и уменията

„ Европейски Съюз би трябвало да стартира да ориентира миграционната си политика по отношение на знанията и уменията, от които се нуждае, както и да обезпечи стипендии, с които да притегля гении, които след образованието си да остават на пазара на труда в Европейски Съюз “.

Това съобщи министърът на финансите по време на сесия, отдадена на стратегическата автономност, икономическата сигурност и даването на публични богатства в Европейски Съюз, която се организира в границите на неофициалната среща на Съвет ЕКОФИН в интервала 15-16 септември в Сантяго де Компостела, Испания. В изявлението си министър Василев подчертава върху две мощни страни на Европейския съюз – единния пазар и обстоятелството, че Европейски Съюз е чист донор на гении и в това време губи конкурентоспособност, което главно се дължи на високите енергийни цени и на обстоятелството, че огромна част от производството е изнесено отвън Европейски Съюз. По думите му в тази връзка България вижда благоприятни условия от една страна за тласъци, а от друга за ограничения за въздържане на този развой, тъй че огромна част от това произвеждане да се върне назад в Европейски Съюз. В допълнение Министър Василев подчертава и върху институционалния аспект и нуждата от бърза реакция на правещите политиките в поддръжка на нововъзникващите бизнес модели, които идват на мястото на към този момент остарелите.

В първата за 16 септември сесия министрите и шефовете на централните банки от Европейски Съюз разискаха взаимоотношението сред фискалната и паричната политики. Според министър България смята, че е налице лимитирано предложение, което частично се дължи на подхванатите ограничения за противопоставяне на високите енергийни цени в Европейски Съюз, които са доста по-високи от тези в Съединени американски щати и Китай, както и на обстоятелството, че Европейски Съюз не е изолиран от международната стопанска система. Много европейски компании пренасочват планове и вложения отвън Европейски Съюз. Налице е и висока подвижност на квалифицирана работна ръка, което трансформира Европейски Съюз в чист донор, изключително що се отнася до бизнесмени. Всичко това води до постепенна загуба на конкурентоспособност, подкрепена и от мощна регулация. В тази обстановка би трябвало да се откри отговор на въпроса по какъв начин да „ свалим “ инфлацията без да „ убием “ стопанската система. Министър Василев изрази увереност, че в дълготраен проект Европейски Съюз би трябвало да реши каква конкурентна Европа желаеме да изградим и да намерим верните за това принадлежности на политиката. 

В рамките на първия ден на ЕКОФИН за първи път се организира взаимна среща с присъединяване на министри, шефове на централни банки и интернационалните финансови институции от района на Латинска Америка и Карибите, проведена в съдействие с Банката за развиване на Латинска Америка и Карибите. Две взаимни работни сесии бяха отдадени на укрепването на интернационалното икономическо съдействие с фокус върху Латинска Америка – „ Дневен ред на световния капиталов портал “ и „ Текущо положение на световната мрежа за финансова сигурност “. На тях се обрисуваха главните детайли на бъдещата взаимна работа за справяне с пропуските в вложенията в сходство с общите цели на Европейски Съюз и Латинска Америка и Карибите, както и нуждата от мощна, съвременна и ефикасна мрежа за световна финансова сигурност с МВФ в центъра, която да оказва помощ на обособените страни и райони да се оправят с актуалните световни провокации и да поддържа страните с ниски и междинни приходи по пътя на резистентен и приобщаващ напредък. На срещата на върха ЕС-CELAC през юли 2023 година водачите се ангажираха да възобновят и укрепят дългогодишното партньорство, включително посредством подсилване на съдействието в основни области като световен мир и сигурност, търговия и вложения, изменение на климата, правораздаване и сигурност за жителите.

По време на присъединяване си в неофициалното съвещание на Съвет ЕКОФИН министър организира двустранни срещи с изпълнителния заместник-председател на Европейска комисия Валдис Домбровскис, с еврокомисаря, отговарящ за финансовата непоклатимост, финансовите услуги и съюза на финансовите пазари Марейд Макгинес, с ръководителя на Еврогрупата Паскал Донахю, с президента на Европейската банка за възобновяване и развиване Одил Рено-Басо, както и с министрите на финансите на Полша Магдалена Жечковска и на Чехия Збинек Станюра, оповестиха от пресцентъра на МФ.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР