ЕС трябва да се стреми към по-амбициозен план за възстановяване

ЕС трябва да се стреми към по-амбициозен план за възстановяване ...

За по-амбициозен план за възстановяване от CОVID-19 призова френски министър

ЕС трябва да се стреми към по-амбициозен план за възстановяване от CОVID-19 от предвидените 750 млрд. евро, договорени през миналото лято след първата вълна на епидемията, съобщава БГНЕС, позовавайки се на Ройтерс. Това е казал по европейските въпроси Клеман Бон.
Според него, Европа не трябва да повтаря грешките, допуснати след световната финансова криза през 2008 г., и този път трябва да подкрепи възстановяването с инвестиции в безжични мрежи от пето поколение (5G), зелени и цифрови технологии. В интервю за телевизия LCI на въпрос, колко пари ще са необходими, Бон каза: „Без съмнение нещо като удвояване (на съществуващия фонд)“. Икономическата реакция трябва да бъде по-амбициозна“, категоричен е той. Бон заяви, че се надява 27-те държави-членки на ЕС до май да ратифицират фонда за възстановяване и че 750-те милиарда евро ще бъдат на разположение от лятото.

ЕС даде на Албания 90 млн. евро за справяне с пандемията ЕС даде на Албания 90 млн. евро за справяне с пандемията
Европейската комисия, от името на ЕС, отпусна днес 90 милиона евро за Албания в рамките на програмата си за макрофинансова помощ (MJP),...
Според схемата за подпомагане, Франция трябва да получи 40 млрд. евро. Правителствата на ЕС все още представят подробни планове за разходите за своя дял от средствата, а разочарованието в Париж и някои други столици нараства заради бавните срокове за изплащане на парите. В публикувано в събота интервю, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че не споделя възгледите на някои, че фондът за възстановяване на ЕС е недостатъчен в сравнение с американския план за разходи.

Източник: actualno.com