ЕС трябва да преодолее икономическите и геополитическите си зависимости, за

...
ЕС трябва да преодолее икономическите и геополитическите си зависимости, за
Коментари Харесай

Марио Драги: Европа да инвестира 800 млрд. евро годишно, за да бъде конкурентна

Европейски Съюз би трябвало да преодолее икономическите и геополитическите си зависимости, с цел да е свободен, добави той

Бившият ръководител на Европейската централна банка и някогашен министър председател на Италия Марио Драги очерта своя проект за възстановяване на конкурентоспособността на Европа посредством по-тясно съдействие в съществени области и огромни вложения в споделени цели. Той е създател на отчет по отношение на европейската конкурентоспособност, направен по искане на ръководителя на Европейската комисия. 

Драги съобщи, че Европейски Съюз би трябвало да се концентрира върху три основни въпроса: 

превъзмогване на изоставането в региона на нововъведенията по отношение на Съединени американски щати и Китай;разработване на взаимен проект за обвързване на задачата за декарбонизация с повишение на конкурентоспособноста; засилване на сигурността на Европа и понижаване на зависимостта ѝ от външни стопански сили.

" Поддържането на европейския метод на живот ще разчита на възстановяване на конкурентоспособността, а подобряването на конкурентоспособността изисква по-тясно съдействие и интеграция сред европейските народи ", акцентира Драги.

Европа наложително би трябвало да влага в планове

Една подобаваща за задачата стратегия за конкурентоспособност би изисквала годишно финансиране в размер на 750-800 милиарда евро за планове, чиито цели към този момент са контрактувани от Европейски Съюз. Част от тези средства могат да дойдат от частни източници, само че някои ще би трябвало да бъдат обезпечени и посредством обществени вложения, в това число посредством нов общ дълг, издаден особено за финансиране на основни взаимни планове, на мнение е Драги.

Евродепутати поискаха по-голям суверенитет и по-свободни пазари

В спор след обръщението му доста членове на Екологичен потенциал се съгласиха с неговия разбор, че стопанската система на Европейски Съюз би трябвало незабавно да промени курса си. Според тях Европейски Съюз следва да се концентрира върху конкуренцията и нововъведенията в основни браншове, дружно с повече обществени и частни вложения в обществени, екологични и цифрови трансформации. 

Някои евродепутати приканиха за по-голям суверенитет и по-свободни пазари и подчертаха, че битката с изменението на климата саботира стопанската система на Европейски Съюз, оповестиха от Европейска комисия. Други означиха, че растежът е съчетаем с чисти новаторски технологии и обществени вложения, с цел да се помогне на жителите да приспособяват уменията си.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР