ЕС трябва да оправи външните си граници, преди да приеме

...
ЕС трябва да оправи външните си граници, преди да приеме
Коментари Харесай

Австрийски евродепутат: България ще влезе напълно в Шенген, когато ЕС оправи границите си

ЕС би трябвало да оправи външните си граници, преди да одобри изцяло Румъния и България в Шенгенската зона за безпаспортно пътешестване. Това изясни пред Euronews австрийският евродепутат от ръководещата партия ЕНП Лукас Мандл. Разговаряхме с него, с цел да разберем спорното решение на Европейски Съюз от декември предходната година, съгласно което се разрешава пътуването до и от двете страни без инспекции по въздух и море. Но по искане на държавното управление във Виена, остава в действие строгия надзор по сухопътните граници. В продължение на месеци Австрия блокира участието на двете страни в Шенгенското пространство заради опасения от огромни потоци на незаконни мигранти.
Австрия има доста градивен и позитивен метод. Ние желаеме да намерим решение. Както постоянно съм заявявал, желаеме България и Румъния да бъдат в Шенгенската зона. Просто това към момента не е допустимо, тъй като външните граници на Европейския съюз към момента не са добре предпазени.
Лукас Мандл, австрийски евродепутат, ЕНП

„ И по тази причина Австрия дава ясното обръщение, че първо би трябвало да решим въпроса с външните си граници във връзка с противозаконната миграция. А по-късно можем да продължим със идващите стъпки “, добави Мандл.

Австрия е обезпокоена от огромния брой молби за леговище на своя територия, макар че е заобиколена от други страни от Европейски Съюз. Според разпоредбите на блока мигрантите би трябвало да подават молби за това в първите страни членки, в които влизат.
Всички знаем, че това предписание не беше спазено действително от доста страни членки. Пример е Унгария, за жалост. Други страни членки също не го съблюдаваха напълно. И за в бъдеще се договорихме, че България и Румъния ще се грижат за тези бежанци, които са влезнали първо в една от тези две страни.
Лукас Мандл, австрийски евродепутат, ЕНП

Сега Румъния и България се споразумяха да засилят контрола на външните граници благодарение на организацията на Европейски Съюз Frontex. И също по този начин се ангажираха да обработват молбите за леговище на личната си територия. И двете страни ще се причислят към Шенгенската зона на 31 март, единствено по въздух и вода. През цялата 2024 година ще продължат диалозите за идващите стъпки за преустановяване на инспекциите по сухопътните граници.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР