ЕС трябва да изгради свой ядрен щит, заяви в интервю

...
ЕС трябва да изгради свой ядрен щит, заяви в интервю
Коментари Харесай

Ядрен щит опасва Европа - Манфред Вебер иска ЕС да се готви за война с Русия без помощта на САЩ

" Европейски Съюз би трябвало да построи собствен нуклеарен щит ", съобщи в изявление за " Политико " водачът на групата на Европейската национална партия в Европарламента Манфред Вебер, която се чака да остане първа политическа мощ в Европейския парламент и след изборите за Екологичен потенциал през юни.

Вебер предизвестява, че Европейски Съюз би трябвало да се приготви за сюжет, при който Съединени американски щати към този момент няма да пазят Европа от Русия. По думите му, това би било изцяло действително, в случай че за президент през ноември бъде определен Доналд Тръмп.

Голяма част от страните от Европейски Съюз през днешния ден разчитат на американския нуклеарен чадър, напомня " Политико ". Заради нежеланието на Тръмп да се ангажира със сигурността на НАТО и Европа обаче Старият континент би трябвало да построи система за въздържане, счита Вебер.

" Искаме НАТО, само че също по този начин би трябвало да сме задоволително мощни, с цел да можем да се пазиме без него или по време на Тръмп. Независимо кой е определен в Америка, Европа би трябвало да може да стои независимо във връзка с външната политика и да може да се пази без значение ", добави немският реакционер.

Според него е време Европейски Съюз да одобри предлагането на френския президент Еманюел Макрон и да намерения по какъв начин нуклеарното въоръжение на Париж може да бъде включено в европейските структури.

Френският президент Еманюел Макрон издигна концепцията за ръководено от Франция европейско нуклеарно въздържане през 2020 година, когато прикани за „ стратегически разговор “ по отношение на „ ролята на нуклеарното въздържане в груповата сигурност на Европа “.

Но Германия по този начин и не одобри това предложение. През 2022 година Франция още веднъж прикани за полемика с Берлин, заявявайки, че офертата към момента е на масата.

Според Вебер в този момент е време концепцията да се върне на дневен ред.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР